Intel представи редица нови продукти, сред които Gaudi3 – специализиран

...
Intel представи редица нови продукти, сред които Gaudi3 – специализиран
Коментари Харесай

Новият чип Gaudi3 на Intel ще се конкурира с Nvidia и AMD

Intel показа редица нови артикули, измежду които Gaudi3 – профилиран чип за програмен продукт с генеративен изкуствен интелект.

Intel, най-големият производител на чипове в света, показа редица нови артикули по време на своята огромна презентация AI Everywhere в четвъртък, в това число Gaudi3, предопределен за най0съвременния програмен продукт за генеративен изкуствен интелект. Gaudi3, който ще стартира да се предлага през идната година, ще се състезава с конкурентните артикули на Nvidia и AMD, които работят с мощни и енергоемки AI модели.

Генеративният ИИ е клон на изкуствения разсъдък, който може да основава ново наличие, като да вземем за пример изображения, текст, музика и видеоклипове, въз основа на съществуващи данни. Някои от най-популярните модели на генеративен ИИ, като ChatGPT на OpenAI, разчитат на графичните процесори (GPU) на Nvidia в облака. Това увеличи цената на акциите на Nvidia с близо 230% през тази година, до момента в който акциите на Intel нарастнаха с 68%. За да оспорят господстващото състояние на Nvidia на пазара, други компании като AMD и Intel оповестиха свои чипове за генеративен изкуствен интелект.

Intel не разкри доста за Gaudi3, само че съобщи, че той ще може да се конкурира с H100 на Nvidia, желан избор за фирмите, които употребяват огромни клъстери от чипове за осъществяване на другите ИИ приложения, както и с идния MI300X на AMD, който ще излезе на пазара през 2024 година

Intel създава чиповете Gaudi от 2019 година, когато закупи стартъпа Habana Labs, който реализира огромен прогрес в тази област.

„ Генеративният ИИ е звездата на шоуто за 2023 година “, съобщи основният изпълнителен шеф на Intel Пат Гелсинджър по време на събитието.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР