Intel планира да инвестира до 80 млрд. евро в следващото

...
Intel планира да инвестира до 80 млрд. евро в следващото
Коментари Харесай

Intel ще инвестира 80 млрд. евро в производството на чипове в Европа

Intel възнамерява да влага до 80 милиарда евро в идващото десетилетие в построяването на европейска верига на доставки за полупроводници.

Технологичният колос разгласи, че в началото ще влага 17 милиарда евро в два нови завода в Германия.

Строителството на оборудването в Магдебург се чака да стартира през идната година, а заводът да проработи през 2027 година

"Тази огромна самодейност ще поддържа развойната активност в Европа във връзка с нововъведенията и ще докара до водещо произвеждане в района, " съобщи основният изпълнителен шеф на Intel Пат Гелсингер.

Компанията възнамерява да вложи средства във всяка част от веригата на доставки на чипове, включително изследвания, произвеждане и пакетиране, като вложения ще бъдат ориентирани още към Франция, Ирландия, Италия, Полша и Испания.

С тази първична вълна на вложения на стойност над 33 милиарда евро Intel чака да сътвори към 5 500 нови работни места в компанията и още хиляди в бранша на строителството, в доставчиците и сътрудниците й.

Острият дефицит на чипове тормози софтуерните компании и автопроизводителите през последната година на фона на повторното отваряне на стопанските системи и повишеното търсене на артикули. Малките чипове се употребяват в редица потребителски артикули, включително смарт телефони и перални.

Германският автопроизводител Volkswagen разгласи през октомври, че дефицитът на чипове е съдействал за намаляването на облагата на компанията за третото тримесечие с 12%. През същото тримесечие Stellantis, която създава марки, като Fiat и Citroën, разгласи, че е произвела с към 600 000 автомобила по-малко на годишна база поради дефицита на чипове.

В последните месеци Европейската комисия ускори напъните си за подсигуряване на доставки на чипове. През февруари тя разгласи, че възнамерява да насочи 43 милиарда евро обществени и частни средства към промишлеността като част от оферти Европейски закон за чиповете.

Европейски Съюз съставлява към 10% от световния пазар на чипове, само че делът може да се усили до 20% до 2030 година, в случай че законът бъде признат, съгласно Европейска комисия.

Intel сега има към 10 000 чиновници в Европейски Съюз, осведоми CNN Business.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР