Intel отменя сделката за $5,4 милиарда Tower, след като не успя да получи регулаторни одобрения

...
Intel прекратява споразумение за $5,4 милиарда за придобиване на израелския
Коментари Харесай

Intel прекратява споразумение за $5,4 милиарда за придобиване на израелския производител на чипове Tower Semiconductor, след като Китай не успя да подпише сделката на фона на влошените отношения между САЩ и Китай

От Асошиейтед прес, 16 август 2023 г., 7:14 AMКитай не успя да подпише сделката на фона на нарастващото напрежение със Съединените щати.

Това беше взаимно решение между Intel и Tower, съобщиха компаниите в сряда. Intel каза, че сделката е била прекратена „поради невъзможността да се получат своевременно регулаторните одобрения, изисквани съгласно споразумението за сливане.“

Intel Corp. ще плати на Tower такса за прекратяване от 353 милиона долара, каза американският полупроводников гигант.

Сделката изискваше регулаторно одобрение от няколко регулаторни органи по света, включително Китай, но китайските регулатори не дадоха зелена светлина на сделката до крайния срок за транзакция 15 август, дори след като изпълнителният директор на Intel Патрик Гелсингер пътува до Китай миналия месец в опит да ги спечели.

Провалената сделка между двете компании идва на фона на нарастващото напрежение между САЩ и Китай, особено след като САЩ затегнаха контрола върху износа и наложиха ограничения, насочени към осакатяване на способността на Китай да купува и произвежда усъвършенствани чипове.

В отговор Китай антитръстовият регулатор, Държавната администрация за регулиране на пазара, изглежда се бави с одобряването на сливания, включващи американски компании, като например сделката Intel-Tower. да приключи сделката до първото тримесечие на годината, но по-късно удължи крайния срок, след като не получи одобрение от Китай. Intel се надяваше, че придобиването на Tower ще разшири производствения й капацитет и ще отвори възможности за растеж на фирмата в САЩ, Израел, Италия и Япония.

Цената на акциите на Tower падна повече от 11% в търговията преди пускането на пазара в САЩ Цената на акциите на компанията в Тел Авив също падна с над 10%.

„Tower беше много развълнуван да се присъедини към Intel, за да позволи Визията на Пат Гелсингер за леярския бизнес на Intel“, каза в изявление Ръсел Елвангер, главен изпълнителен директор на Tower Semiconductor. „Оценяваме усилията на всички страни.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР