Intel Inc. получава 20 млрд. долара под формата на безвъзмездни

...
Intel Inc. получава 20 млрд. долара под формата на безвъзмездни
Коментари Харесай

Защо инжекцията от $20 млрд. за Intel е знак за слабостта на САЩ?

Intel Inc. получава 20 милиарда $ под формата на безплатни средства и заеми, с цел да финансира разширението на индустриалния си потенциал в Съединени американски щати. Това трансформира компанията в най-големия бенефициент по Закона за чиповете и науката от 2022 година – крайъгълен камък в проекта на президента Джо Байдън за превръщане на продължаващия към този момент десетилетия спад на каузи на Съединени американски щати в международното произвеждане на полупроводници.

Белият дом към този момент акцентира подхванатия ход като доказателство, че политиките му работят за Америка, само че в реалност изискванията, свързани с нея, единствено акцентират конкурентните дефекти на страната, написа Bloomberg. И до момента в който международното търсене на чипове бележи внезапен растеж, най-много заради пробива в изкуствения разсъдък, Съединени американски щати не разполагат нито с работна мощ, нито с регулаторен режим, с цел да се оправят.

Производителите на чипове са напът да прибавят към 115 000 работни места до 2030 година, съобщи през юли Асоциацията на полупроводниковата промишленост, базирайки се на поръчано от нея изследване, само че въз основа на сегашните равнища на довеждане докрай на висше обучение към 58% от тези планирани позиции може да останат незаети.

За да се класират за безвъзмездните средства, свързани със Закона за чиповете, получателите би трябвало освен да разширят индустриалния си потенциал в Съединени американски щати, само че и да го създадат по метод, който подкрепя по-широката стратегия на администрацията на Байдън, като да вземем за пример изискването за увеличение на представителството на маргинализираните чиновници в софтуерната промишленост. Подобни цели може да са потребни, само че те усилват индустриалните разноски и вършат разширението на производството рисковано.

В случая с Intel, основаната в Санта Клара компания няма да получи цялото финансиране незабавно, съгласно Bloomberg News. Отпускането на парите може да отнеме години и ще зависи от осъществяването на индустриалните цели на колоса и други критерии. Показателен е фактът, че акциите на Intel са претърпели малко изменени от средата на февруари, когато стана ясно, че компанията води договаряния за средствата, макар че по-широките финансови пазари се покачиха.

Най-големият производител на чипове в света – Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. – спря строителството на обект за 40 милиарда $ в Аризона поради спор с локалния синдикат на служащите по тръбопроводите. TSMC, както е известна компанията, преговаряше със синдиката в продължение на шест месеца, преди да реализира съглашение, което разреши строителството да продължи. Ръководителите на TSMC обявиха пред вложителите, че построяването на завода в Съединени американски щати ще коства четири пъти по-скъпо, в сравнение с в Тайван, основно заради по-високите разноски за труд и регулаторни разноски. Още през юли ръководителите на компанията обявиха, че измежду няколкото провокации, пред които е изправена, е дефицитът на квалифицирани служащи.

Работим върху подобряването на този проблем, като изпращаме квалифицирани механически служащи от Тайван в Съединени американски щати “, съобщи тогава ръководителят Марк Лиу по време на конферентен диалог за разискване на приходите.

Възможността за трудови разногласия, закъснение на разрешителни и други преразходи явно прави построяването на уреди в Съединени американски щати по-рисково предложение за производителите на чипове. Това значи, че впечатляващият растеж на разноските за строителство на нови заводи, който се удвои при ръководството на Байдън, може да се забави.

Конкурентоспособността на Америка във връзка с разноските, в случай че не друго, се утежнява и когато държавните пари свършат, производителите могат още веднъж да се насочат към Азия или други места, където работната ръка е евтина, а регулациите са по-свободни, с цел да разширят производството си. Дори в този момент множеството от актуалните чипове на Nvidia се създават в Тайван.

Това е значително за Съединени американски щати на фона на превъзходството ѝ в развиването на изкуствения разсъдък. Полупроводниците са изключително значими за AI технологиите и явно ще станат още по-критични за американската стопанска система, а рисковете, свързани със зависимостта от вносни чипове, ще се задълбочават. На Съединени американски щати се падат 34% от международното търсене на чипове, само че единствено 12% от международното предложение. Последиците от този дисбаланс бяха явни през 2021 година, когато международният дефицит на чипове по време на пандемията спря производството на коли в най-голямата стопанска система в света.

Задълбочаващият се дефицит може да заплаши водачеството на Съединени американски щати в региона на изкуствения разсъдък.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР