Интеграционната програма за настаняване на украински бежанци във вътрешността на

...
Интеграционната програма за настаняване на украински бежанци във вътрешността на
Коментари Харесай

Константинова: Прекратяваме интеграционната програма за настаняване на бежанците

Интеграционната стратегия за настаняване на украински бежанци навътре в страната се приключва, разгласи вицепремиерката Калина Константинова в послание в обществените мрежи.

Това значи, че всички, които са настанени в хотели по Черноморието, ще бъдат трансферирани в буферните центрове в Сарафово и Елфово. Това стана откакто в последните дни опитът да бъдат преместени украинците бе несполучлив и болшинството рейсове, проведени от страната, пътуваха празни.

Константинова акцентира, че в България са пристигнали над 300 хиляди души и над 110 хиляди от тях са получили право на краткотрайна протекция и заслон.

" Да, несъмнено има хора, които сса получили обществени помощи със забавяне. Сигурно има такива, за които е трябвало известно време да се провежда лекуване. Сигурно е имало и такива, които не са съумели да запишат децата си на детска градина. Но белким това не се случва всеки ден с българите? "

Направихме всичко допустимо, с цел да не разпъваме палаткови лагери, " както е в останалите страни ", прибавя тя. И акцентира, че на украинците им е било обявено, че мярката с настаняването в хотелите е краткотрайна и не може да продължи след 31 май.

Вместо това обаче управляващите получили " редица лични претенции ", и то не от хората в уязвими групи.

" След като не получихме достоверна и навременна информация от вас, откакто до последно не съобщавате на посредниците и екипите на терен за вашите планове - прекратяваме интеграционния проект за разселване на бежанци навътре в страната ", прибавя Константинова.

Част от украинците знаели, че ще се прибират в Украйна, само че желали да седят до последния ден " на плаж ", други желали да знаят дали има климатик там, където ще бъдат настанени.

" Докато не разберем с акуратност какъв брой тъкмо хора имат същинска потребност от заслон, нямаме различен избор, с изключение на да настаним всички други в тези буферни центрове. "

В тези центрове изискванията са базови, само че изцяло дават отговор на условията по инструкция, акцентира тя. Ще се грижим за тези хора, акцентира тя, само че те " би трябвало да осъзнаят, че има отговорности ".

" Нашата съпричастност продължава да е все такава огромна и безгранична, само че нашите благоприятни условия да предложим повече от палатки и фургон бяха необяснимо саботирани. Закрилата е право, а не обвързване, по тази причина няма да разреша повече да тръгне нито един празен рейс, нито един празен вагон ", прибавя Константинова.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР