Инструкциите за употреба на почти всяко лекарство предупреждават да не

...
Инструкциите за употреба на почти всяко лекарство предупреждават да не
Коментари Харесай

Защо не трябва да се смесват алкохол и хапчета?

Инструкциите за приложимост на съвсем всяко лекарство предизвестяват да не се пие алкохол по време на приемането му. Но макар добре известната заплаха от комбинирането на медикаменти с алкохол, доста хора подценяват това предписание.

Повечето медикаменти, както с рецепта, по този начин и без рецепта, могат да взаимодействат с алкохола. Това може да докара до тяхното разграждане, бързо елиминиране от организма или противоположното до повишение на концентрацията им в кръвта. Други медикаменти, комбинирани с алкохол, могат да причинят съществени странични резултати, дълготрайни увреждания на здравето и даже гибел. Ето за какво, в случай че планирате празненство или събитие и вземате някакви медикаменти, внимавайте с потреблението на мощни питиета и деликатно прочетете инструкциите в листовката им.

Как смесването на алкохол и хапчета въздейства на тялото

Алкохолът е токсично и пристрастяващо вещество. Той визира непосредствено мозъка и черния дроб. Черният дроб от своя страна е една от най-сложните и значими химически лаборатории в тялото. Много химични процеси протичат единствено в черния дроб и един от тях е разграждането на алкохола.

По време на пътуването си през тялото лекарството, което приемате, минава от храносмилателната система в кръвта и оттова в черния дроб. В черния дроб ензимите обработват лекарството, изстрелват го в верните елементи на тялото и почистват остатъците от него. Когато алкохолът също навлезе в тялото, той се конкурира с медикаментите за чернодробните ензими, нужни за тяхното разграждане. В резултат на това разграждането на тези субстанции се забавя, наличността е нарушена и натоварването на черния дроб се усилва доста, оставяйки по-малко време и сила за други метаболитни процеси.

Дългосрочната приложимост на алкохол непрестанно задейства ензимите, които разграждат медикаментите и по този метод резултатът им отслабва, от време на време даже няколко седмици след прекъсване на пиенето. Поради това човек би трябвало да приема по-високи дози от лекарството, в сравнение с този, който не използва хронично алкохол. Може също да задейства ензими, които трансформират избрани медикаменти в увреждащи черния дроб отрови, както и да усили резултата на други медикаменти върху нервната система, които работят по сходен механизъм.

Видове взаимоотношения сред алкохол и хапчета

 Aлкохол и хапчета

- Повишаване равнището на всмукване на алкохол. Около 10% от всички медикаменти, създавани през днешния ден, се усвояват главно в стомаха. По този метод има избрани медикаменти, които могат да причинят по-бързото попиване на алкохола в кръвта. Резултатът от този резултат е по-бързо и по-силно замайване. Например, човек, който се усеща убеден в шофирането след чаша бира, може да откри, че равнището на алкохол в кръвта му е по-високо след приемането на такова хапче;

- Намалена успеваемост на лекарството. Някои медикаменти се разграждат в тялото от специфичен ензим CYP2E1, сходно на алкохола. При човек, измъчен от продължителен алкохолизъм, количеството на чернодробните ензими е изключително високо, което може да направи лекуването неефективно;

- Удължаване на действието на лекарството. Умереното пиянство може да накара алкохола и лекарството да се конкурират със съществуващите ензими в тялото и в доста случаи алкохолът е този, който ще се свърже със съществуващите ензими, а не лекарството. В резултат на това лекарството няма да се разпадне, а ще продължи да работи след предстоящата продължителност;

- Повишена токсичност на лекарството. В допълнение към обстоятелството, че по-бавното разграждане на лекарството може да докара до прекомерно дълъг интервал на влияние върху тялото, има медикаменти, които могат да бъдат доста токсични във високи дози. По този метод нарушаването на механизма на разграждане на химикалите може да докара до забележителна токсичност и да заплаши здравето;

- Повишена токсичност на алкохола. В резултат на разграждането на алкохола в кръвта се освобождава токсично вещество, наречено ацеталдехид. Предполага се, че се разгражда бързо, предотвратявайки натрупването в тялото, само че някои медикаменти забавят разграждането му, което може да докара до необятен набор от негативни странични резултати.

Антибиотици и алкохол

Под името " антибиотици " е дълъг лист от изцяло разнообразни медикаменти. Всички те се борят с микробите, само че го вършат по собствен метод. Има антибиотици, които не разрешават на бактериите да се развъждат, има такива, които ги убиват, и има такива, които ги разграждат. Има антибиотици от естествени първични материали и има синтетични. Някои медикаменти работят единствено против избран тип бактерии, до момента в който други унищожават доста необятен набор от микроорганизми.

Някои антибиотици, употребявани за лекуване на инфекции, породени от бактерии, инхибират ензим, който разгражда ацеталдехида в черния дроб (страничен артикул на алкохола). В резултат на това ацеталдехидът се натрупва в кръвта и предизвиква признаци като гадене, повръщане, кожни обриви, сърцетуптене, зной и от време на време гърчове. Алкохолът също може да понижи резултата на лекарството и по този метод да провокира развиване на резистентни бактерии и да удължи инфекцията при болния.

След продължителни научни проучвания през днешния ден сигурно се знае, че алкохолът е изцяло несъответстващ единствено с избрани типове антибиотични субстанции. Те включват изониазид, метронилназол, гризеофулвин, доксициклин, нитрофурантоин, линезолид, цефамандол, цефоперазон, цефотетан, хлорамфеникол, сулфаметоксазол, сулфаквазол. Чаша мощна напитка с такива медикаменти обезпечено ще провокира незабавно замайване, гадене и други признаци, защото те употребяват същите ензими. Поради нарасналото натоварване тези ензими нямат време да се оправят със задачата да обезвреждат алкохола, тъй че интоксикацията идва бързо и продължава дълго време. В допълнение, медикаментите, съдържащи изониазид, са прекомерно токсични за черния дроб, тъй че комбинацията му с алкохоли е разрушителна. Поради това лекарите предлагат пациентите, приемащи тези типове антибиотици, да заобикалят използването на алкохол по време и след лекуването.

Противоалергични медикаменти и алкохол

Антихистамините от първо потомство к единствено стопират сърбящите очи, кихането и копривната тресчица, които постоянно съпътстват алергична реакция, само че също по този начин могат да нарушат двигателния надзор, да доведат до замаяност и мощна унесеност. Тъй като алкохолът предизвиква същите странични резултати, той би трябвало да се заобикаля дружно с медикаментите за алергия. Но в случай че е имало неочаквана анафилактична реакция след изпиване на чаша алкохол, тогава в този случай към момента би трябвало да вземете антихистамин и неотложно да потърсите здравна помощ.

Антихистамините от второ потомство нормално не предизвикват странични резултати, които се усилват с съчетано с алкохол. Въпреки това е значимо да говорите с вашия доктор, преди да ги смесите в обичаният си коктейл.

Алкохол и антидепресанти

 Алкохол и хапчета

Най-често срещаният вид медикаменти за меланхолия са селективните инхибитори на противоположното захващане на серотонина. Употребата на алкохол дружно с тях води до крах на лекуването, провокира възприятие на отмалялост и утежняване на положението. Особено рисково е комбинирането на антидепресанти от групата с вино или бира. Тази композиция предизвиква доста повишение на кръвното налягане и даже една чаша алкохол може да аргументи обилни признаци. Алкохолът покачва седативния резултат на трицикличните антидепресанти, което може да наруши преценката и бдителността. Лекарствата няма да свършат работа за облекчение на признаците на меланхолия, което може да докара до повече корист с субстанции, по-дълбока меланхолия и по-висок риск от самоубийство.

Сънотворни, успокоителни и алкохол

Седативите се употребяват за битка с тревога, стрес, неврози, нарушавания на съня и други неврологични проблеми. Алкохолът има и успокоителен резултат. Първоначалният му резултат зависи от повишение на концентрацията на инхибиторния невротрансмитер GABA, който се намира в гръбначния мозък и мозъчния дънер и понижава резултата му върху стимулацията на нервните трансмитери. Когато алкохолът се комбинира със сънотворни, седативът след алкохола предизвиква несъразмерна седация, увеличавайки натоварването на тялото. Интересното е, че е невероятно да се знае сигурно какъв резултат ще има тази композиция върху индивида заради неповторимия генетичен състав. Много хора изпитват неспокойствие от ниски дози алкохол, световъртеж, гадене и повръщане, някои могат да изпитат еуфория, меланхолия, нервност или и трите положения по едно и също време. Тази композиция води до забележителна отмалялост, зной, елементарно преминаващи в кома, пристъпи на респираторна меланхолия, прекъсване на сърцето. Следователно алкохолът и успокоителните медикаменти в никакъв случай не се предлагат.

Нестероидни противовъзпалителни средства и алкохол

НСПВС са огромна група медикаменти, които оказват помощ за облекчение на болката и понижаване на възпалението. Препарати на основата на ибупрофен, парацетамол, ацетилсалицилова киселина, нимезулид нормално се отпускат без рецепта. Те са ефикасни при облекчение на остра и хронична болежка, намаление на температурата по време на тресчица. НСПВС нормално не съставляват огромен риск за здравето, само че могат да увредят стомашната лигавица, а когато се комбинират с алкохол, този риск се усилва още повече и даже може да докара до язви и кървене, в случай че се одобряват едновременно и постоянно. Той също по този начин усилва токсичното натоварване на черния дроб.

Мнозина не знаят, че най-често срещаното лекарство, парацетамолът, е едно от най-токсичните медикаменти във вашия дом. В процеса на премахване на алкохола от тялото, черният дроб употребява молекула, наречена глутатион, която оказва помощ за отстраняването на нездравословните субстанции от клетките на тялото и защищава от окислително увреждане. Прекомерното пиянство за една вечер или хроничната приложимост може доста да понижи равнищата на глутатион в тялото, същата молекула, която парацетамолът би трябвало да отделя. Във високи дози парацетамолът предизвиква рисково и от време на време необратимо увреждане на черния дроб.

Болкоуспокояващи и алкохол

Приемането на болкоуспокояващи без рецепта може да усили резултата на алкохола. Рисковете в този случай включват увреждане на бъбреците или черния дроб, според от количеството болкоуспокояващо. Комбинирането с опиоидни болкоуспокояващи, даже в ниски дози, може да бъде съдбовно. Проблемът е, че и двете субстанции имат седативен резултат, забавят дишането, а при предозиране изцяло стопират дихателната функционалност. Дори в случай че комбинацията не стане смъртоносна, тя ще форсира увреждането на черния дроб и може да аргументи загуба на паметта.

Лекарства за кръвно налягане и алкохол

 Алкохол и медикаменти за сърце

Смесването на медикаменти за кръвно налягане или сърдечни болести (като бета-блокери, АСЕ инхибитори, алфа-блокери и доста други) с алкохол несъмнено е рисково решение. Комбинацията от тези медикаменти и алкохол може да докара до прекалено намаление на кръвното налягане, седация, замаяност, комплициране и пристъп. Лекарствата за еректилна дисфункция като силденафил или варденафил, които също уголемяват кръвоносните съдове, могат да усилят резултата на намаление на кръвното налягане и от време на време да доведат до уязвимост и даже загуба на схващане.

Лекарства за кашлица и алкохол

Лекарствата за кашлица без рецепта нормално съдържат примес от съставки (като декстрометорфан, ацетаминофен, антихистамини, деконгестанти), всяка със свои самостоятелни взаимоотношения с алкохола. И доста от тях даже самите съдържат алкохол. Предписаните потискащи кашлицата с кодеин или бензонатат са мощни депресанти на централната нервна система, които се потенцират от алкохола, което води до несъразмерна унесеност и зашеметяване.

Мускулни релаксанти и алкохол

Мускулните релаксанти нормално се употребяват за мускулен хипертонус за лекуване на мускулни болки или конвулсии, както и някои типове главоболие. Комбинирането на тези медикаменти с рецепта с коктейл може да аргументи съществени странични резултати, в това число унесеност, замаяност, постепенно или нарушено дишане, извънредно държание, загуба наизуст, нарушен надзор и гърчове.

Лекарства срещу киселини и алкохол

Антиацидите и медикаментите от фамилията на инхибиторите на протонната помпа постоянно се употребяват за лекуване на гастроезофагеална рефлуксна болест и язви. Тези медикаменти могат да блокират производството на киселина, с цел да управляват краткотрайно киселините и киселинността. Освен че усилва още повече производството на стомашна киселина, алкохолът обезсмисля приема на лекарството, а също по този начин може ненадейно да увеличи кръвното налягане и да ускори резултата на алкохола върху нервната система. Също по този начин се подгответе за неприятни странични резултати под формата на гадене, главоболие и унесеност. Причината е, че медикаментите срещу киселини предотвратяват разграждането на алкохола в стомаха, тъй че повече алкохолни молекули се всмукват в кръвта.

Множество медикаменти и алкохол

Приемането на доста медикаменти и алкохол едновременно е доста рисковано, тъй като може да докара до непредвидими последствия. Такива комбинации постоянно взаимно укрепват дейностите си. Всяко количество алкохол по време на лекуване с медикаменти може да докара до обилни и неконтролирани затруднения. Това, от своя страна, може да аргументи тежка интоксикация или предозиране, а в редки случаи и гибел.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР