Институцията разпределя 8.1 млрд. лв. между лекари, зъболекари, фармацевти и

...
Институцията разпределя 8.1 млрд. лв. между лекари, зъболекари, фармацевти и
Коментари Харесай

Здравната касичка на ГЕРБ и ДПС

Институцията разпределя 8.1 милиарда лева сред лекари, зъболекари, фармацевти и фарма компании Това става по предложение на шефа, а към този момент и на подуправителя. Голяма роля имат и районните каси Основните заплащания на НЗОК са за лечебни заведения и лекарства
Колко е значим контролът върху здравната каса за ГЕРБ и Движение за права и свободи пролича предходната седмица в Народното събрание, когато това за малко да смъкна държавното управление, както и от свадите на първия ред в пленарната зала сред Кирил Петков и Делян Пеевски (скандал, апропо, ескалирал до псувни на майка). На трибуната тонът при дебатите за избора на подуправител на НЗОК беше лишен от директна нецензурност, само че в същата посока.

Отказът на ПП-ДБ да поддържат претендента на Борисов за подуправител провокира същинска рецесия в обединението и тя за малко да се разпадне. За незапознатите това изглеждаше изненадващо. Но в действителност за държанието на ГЕРБ-ДПС има доста аргументи. И даже се знае какъв брой тъкмо - осем милиарда и 100 милиона.

През годините ръководство на ГЕРБ и Движение за права и свободи, изключително през последния мандат на Борисов, парите за здраве бяха канализирани и " създадени " по метода, по който това се случи с други огромни държавни разноски, като да вземем за пример инфраструктурните. Няколко дни след абсурда с подуправителя на здравната каса в Народното събрание избухна още един и за промяната от здравния министър на шефа на " Пирогов ". ГЕРБ-ДПС стопираха по този мотив гласуването на бюджета и обявиха, че ПП-ДБ не могат да взимат такива управнически решения без тях.
Реклама
Случката послужи като беше положително доказателство за това, че Борисов и Пеевски се пробват да запазят контрола си върху целия revenue stream в опазването на здравето - от здравната каса, която дава парите на лечебните заведения до шефовете на лечебните заведения, които дефинират къде да отидат те. Това е и най-вероятната причина през последните години всяка промяна на началник на огромна болница да се трансформира в скандал. От тези позиции се разпределят доста пари и надлежно ползата към тях - да бъдат непокътнати, завладяни от конкурентна корупционна група, или (рядко) върнати на хората, е голям.

На повърхността тази борба наподобява политическа, тъй като се води от политици, в политически орган като Народното събрание. Всъщност това е единствено прикритие на комплицираната плетеница от стопански ползи - постоянно корупционни, които стоят зад осемте милиарда лв. държавно финансиране в опазването на здравето.

Накратко - здравната каса има думата дали някой ще отвори нов кабинет, клиника, болница или аптека, дали ще подписа контракт с него или ще го скапе, и дали ще го санкции. Договорът с нея е значим, тъй като лекарите, лечебните заведения и аптеките, които не работят с касата са единици, пациентите с частни застраховки също са малко и в последна сметка тя е главният длъжник за здравни услуги и медикаменти. Видно от яростта, с която ГЕРБ и Движение за права и свободи пазят позициите си в директното ръководство на НЗОК, те много от близко са управлявали ръчно здравната система. Подуправителят от квотата на ГЕРБ проф. Момчил Мавров беше определен с гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи, благодарение на Има Такъв Народ, чиито депутати въобще не гласоподаваха и " Възраждане ", които участваха в залата, само че единствено четирима от тях гласоподаваха срещу. След абсурда с следващото използуване на Има Такъв Народ и Възраждане за налагане на теза или човек на ГЕРБ, сътрудниците в некоалицията се събраха и взеха още няколко скандални решения.

Заради властта над целия здравен бранш, здравната каса беше оповестена от сглобката за регулатор, макар че по закон е обществен фонд и влезе дефинитивно в схемата на систематизиране на постове сред ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Освен това качествата на шефа и подуправителя й бяха сложени на един и същи рафт, тъй като и двамата бяха принудени да подадат оставки и процедурите за избора им да стартират още веднъж. Решението за това е скандално, тъй като законът не планува по какъв начин здравната каса ще заплаща на лекарите и аптеките, в случай че и двамата й ръководещи са в оставка, нито по какъв начин ще стартира нов избор за постовете, в случай че Народното събрание не е дал своя вот тези оставки.
Реклама Хора с прекомерно дълги биографии
Качествата на двамата претенденти, които излъчиха ГЕРБ през тази година и против които ПП-ДБ се опълчиха, доста ясно демонстрират както проблемите в " ръководството " на парите за здраве, по този начин и какви хора трябват на партията на Бойко Борисов в здравния бранш.

Иванка Динева, чиято кандидатура за шеф беше оттеглена в деня на гласуването й, по едно и също време беше изпълнявала функционалностите на консултант на здравния министър доктор Петър Москов и юрист на държавни лечебни заведения, чийто принципал е Москов. Освен това, като консултант тя беше взела участие в акредитацията на лечебните заведения, на които министерството е принципал. След това тя бе настанена на държавна работа - съветваше вицепремиера Валери Симеонов и беше назначена за шеф на столичната здравна каса. Там тя стана известна с поръчковата акция за омаскаряване на проф. Александър Оскар по несъществуващи обвинявания, които паднаха в съда и от които самата здравна каса се отхвърли. След това беше дисциплинарно уволнена (за трети път от системата).

Проф. Момчил Мавров е едно от знаковите лица на ръководството на ГЕРБ в държавните лечебни заведения. Той беше заместник-директор на най-голямата държавна болница " Св. Георги " - Пловдив в продължение на 12 години, като в това време е развивал частен бизнес. Партньорите му в бизнеса са печелили поръчки от болничното заведение, а компаниите му усилват солидно приходите си сега, в който той става шеф на кабинета на служебния здравен министър в последното държавно управление на Румен Радев. Междувременно две журналистически следствия демонстрираха, че в болничното заведение, която Мавров е съуправлявал, се правят подправени хоспитализации и се източва здравната каса. Отделно от това ДАНС показа в Народното събрание отчет за Мавров, в който се изричат подозрения, че като шеф на кабинета на здравния министър той е упорствал да се подценен правила, в полза на фармацевтична компания, която интензивно открива лечебни заведения през последните години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР