Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ

...
Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ
Коментари Харесай

Анализът на ИСА за януари 2019: Случаят „Йончева” консолидира БСП, властта започва да тежи на ГЕРБ

Институтът за тактики и разбори (ИСА) разгласява политическия си разбор за събитията в България, Европа и света през месец януари 2018 година под заглавие, написа Епицентър:

  В ГОДИНАТА НА ИЗБОРИ БЪЛГАРИЯ ЗАТЪВА В КОНФРОНТАЦИЯ

СПАД НА ИНВЕСТИЦИИТЕ, РЪСТ НА ЦЕНИТЕ, НЕЯСНИ ПЕРСПЕКТИВИ

ПРЕЗИДЕНТЪТ ПОИСКА РАДИКАЛНА ПРОМЯНА И ПРЕКЪСНА ДИАЛОГА С ПРАВИТЕЛСТВОТО

ПАРЛАМЕНТЪТ – НИСЪК РЕЙТИНГ И ЛОШО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО

ГЕРБ И Българска социалистическа партия – РАВНИ РЕЗУЛТАТИ, РАЗЛИЧНА КОНДИЦИЯ

Движение за права и свободи – КОНСОЛИДАЦИЯ ОКОЛО ЦЕННОСТИ

Предлагаме ви обобщение от главните заключения и прогнози

I. ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

Светът е на прага на нова рецесия. Темпът на световната стопанска система стартира да се забавя. Търговската война на Вашингтон с Пекин докара до най-ниското равнище на напредък на китайската стопанска система от 30 години насам. Първите резултати от тактиката на Тръмп за намаляване на Китай за да се трансформират комерсиалните му практики към този момент са факт.

Докладите на МВФ и Организация на обединените нации, показани в Давос, демонстрираха, че поради комерсиалните войни  глобалната стопанска система е в риск, който чертае намалели вложения, повишаване на цените, западане на бизнеси.

Ефектът на доминото обхвана множеството пазари по света. Това води до неустановеност, икономисване на запаси, стесняване на вложения и изчакване на развиване на обстановката. В такива моменти вложителите стартират да изтеглят ресурсите си към държави-майки, корпоративни централи и централни офиси. Това директно визира България, която не разполага с огромни и стратегически вложители – налице са дребни, спомагателни производства, търговци, банки и услуги, които закриват, не реинвестират, а изнасят облаги.

Страната трябваше да се приготви за началото на този отрицателен стопански цикъл благодарение на Европейски Съюз, страните от Еврозоната и личните си буфери чрез извършени промени и нови регулации.  Времето притиска ръководството и икономическата тематика към този момент би трябвало да е №1 за българската страна.

Рецесията извежда на напред във времето тематиката за търсене и разкриване на нови водачи и намиране на нови гении.  В практиката това е време, когато се залагат основите на нови бизнес планове, вършат се промени, преструктурира се страната.

За първи път през миналия месец кабинетът не бе в центъра на политиката. Фокусът падна върху президентската институция и опозицията.

Отношенията президент-изпълнителна власт влязоха в нова фаза на непримирима борба. Държавният глава разгласи, че отхвърля връзка с държавното управление с претекста: „ Не виждам база за партньорство с ръководството “. Оттук нататък стъпката е единствено една – събаряне на доверието от кабинета.  Рубиконът за съгласие е преминат.

Случаят „ Елена Йончева “ докара до оптималната чуваемост за тезите є в общественото пространство. Повдигнатото от прокуратурата обвиняване се обърна като контраофанзива против ръководещите и генерира необятна социална поддръжка. Това докара до консолидация на Българска социалистическа партия и намиране на идея, зад която социалистите да застанат. Властовият инструментариум се обърна против самото ръководство и го притисна както в никакъв случай до момента. Този проблем се трансформира в „ капан “, от който сега не се вижда излаз. Стигна се до лавинообразно преекспонирана героизация и хиперболизация на личността на Йончева и работата є като публицист.  Като предписание обществата в рецесия търсят герои, нови спасители, наказатели и тъкмо подобен резултат се получи.

Скандалът, който потегли към обвиняването против Елена Йончева, се разви и като контраофанзива на депутатката, която повлече след себе си министър от кабинета – Боил Банов. Прокуратурата незабавно стартира инспекция, като разгласи, че данните сочат за закононарушение по работа и безспопанственост.

Управлението е мощната страна на ГЕРБ, само че и по едно и също време стартира очевидно да им тежи поради десетилетието на власт, което няма по какъв начин да не докара до амортизиране, омръзване, изхабяване, а  това се поправя по един-единствен метод – с политически ребрандинг на огромно равнище.

Българска социалистическа партия се стабилизира, консолидира, има своите нови герои-жертви, неоспорим водач и политическа стратегия „ Визия за България “. Това промени настроението и настройките на партията и докара до сигнала за новите вероятности пред нея.  Вътрешно-партийната борба очевидно остана на назад във времето.

В идващите седмици и месеци конфликтът сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия ще ескалира, употребявайки целия разполагаем инструментариум. Балансът на силите ще варира.  Предизборната конкуренция ще е извънредно тежка и оспорвана, даже с обоснованото съмнение, че ще е една от най-тектоничните в последните 30 години.  Отношенията дотам са изострени, че на доктрина това може да докара до цялостна смяна на политическата парадигма в страната. Този конфликт постави началото на една от най-динамичните политически години и 2019 ще е точно такава, даже единствено с двата си постоянни избора.

От ден първи на ръководещата коалиция до през днешния ден Обединените патриоти имат един екзистенциален проблем – неразбирателството посред им. То е жестоко, шумно и обществено. Не се пестят рецензии, прилагателни, обиди и взаимни обвинявания.  Перспективите им за общо явяване на европейските избори съвсем се изпаряват поради сериозното равнище на връзките им. Движение за права и свободи резервира невисок профил, само че печели от дистанцираността си към свадите и се нарежда доста добре за европейските избори. Движението се консолидира към базовите си полезности, дефинирани при самото му основаване. Партията постанова тезата „ ние сме патриотите “.

В средата на зимата, през най-тежките месеци януари-март, социално-икономическите тематики към този момент преобладават в политическия дневен ред. Цени, инфлационни процеси, приходи, вложения, енергоносители стартират да въздействат съществено върху политическите настроения на обществото.  Социалното напрежение набира скорост със скока на цените.  Сметките за електрическа енергия на семействата скочиха сред 30 и 40% през януари. Вече 2/3 от разноските на домакинските бюджети са за базовите неща като храна, отопление, осветяване и превоз. Тоест, екзистенциалната беднотия в България пораства в средата на зимата.

България е най-зле в Европейски Съюз и на Балканите като направени директни задгранични вложения за регистрираната от Организация на обединените нации 2017 година. В Европа страната ни остава даже зад Беларус, а в световен мащаб се подрежда зад страни като Конго, Судан, Етиопия и други.  Данните на Българска народна банка за 2018 демонстрират 40% срив, което ни изпраща на последните места в света.

По-малко от 10 месеца остават до локалните избори в страната. Местните управляващи са в режим на предизборна подготовка, вършат се сметки, редят се протолисти, търсят се послания и политика. Динамизирането на локалната политика стартира да ескалира по места и занапред обществото ще става очевидец на конфликти, компромати, обвинявания в изглеждащите до неотдавна относително спокойни общински препоръки и кметски администрации.

Агресивният жанр на президента Тръмп по отношение на всички – съперници, личен състав, непознати страни, откри израз в безпардонното налагане на претенции по цялата вертикала на политиката му. Китайската стопанска система се забави и китайците се съгласиха да махнат митата за импорт на американски коли и ГМО семена. На други се продават самолети в прорез с всевъзможни правила. На трети се постановат претенции за енергийни политики и така нататък Единствените страни, където схемата на Тръмп не сработи, са Германия и Франция. След прегръдката в Аахен Берлин и Париж поеха към по-дълбока интеграция и общ метод против офанзивата по отношение на Европейски Съюз, която Белият дом води сега. Въпреки размахания пръст на Вашингтон, построяването на обща европейска войска напредва, а Берлин продължава със строителството на „ Северен поток 2 “.

За страдание,  България се отдалечи от европейското ядро, а в това време няма запаси, с цел да оцелее сама в тежките политически сметки, неустановеност и безспорната непредвидимост на американския президент.

Анализът е направен от авторски колектив:  Д-р Калоян Методиев  – политолог

Валерия Велева  – Изпълнителен шеф на Институт за тактики и анализи  Таня Джоева  – Институт за тактики и разбори

Международни наблюдаващи  Д-р Антон Панчев (Албания, Косово) Д-р Пламен Христов (Гърция, Кипър) Борислав Ангелов (Русия, Македония)

Съдържание: I. ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

II. ПОЛИТИЧЕСКА И СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКА ДИНАМИКА

СПАД НА ИНВЕСТИЦИИТЕ, РЪСТ НА ЦЕНИТЕ, НЕЯСНИ ПЕРСПЕКТИВИ ПРЕЗИДЕНТЪТ ПОИСКА РАДИКАЛНА ПРОМЯНА И ПРЕКЪСНА ДИАЛОГА С ПРАВИТЕЛСТВОТО ПАРЛАМЕНТЪТ – НИСЪК РЕЙТИНГ И ВИСОКА КОНФРОНТАЦИЯ СЛУЧАЯТ „ ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА “ съдебна експертиза ПРЕВЪРНА В КАПАН ЗА ВЛАСТТА

III. ПАРТИЙНА ДИНАМИКА

ГЕРБ И Българска социалистическа партия – РАВНИ РЕЗУЛТАТИ, РАЗЛИЧНА КОНДИЦИЯ ОБЕДИНЕНИТЕ ПАТРИОТИ ИМАТ ЕКЗИСТЕНЦИАЛЕН ПРОБЛЕМ Движение за права и свободи – КОНСОЛИДАЦИЯ ОКОЛО ЦЕННОСТИ ВОЛЯ – ЛУТАНЕ И СИГНАЛИ В РАЗЛИЧНИ ПОСОКИ ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИ ФОРМАЦИИ

IV. ВЪТРЕШНА ДИНАМИКА

ВЛИЗАМЕ В ПРЕГОВОРИТЕ ЗА F-16 СЪС СЛАБИ ПОЗИЦИИ РАБОТОДАТЕЛИ И СИНДИКАТИ – КОНФЛИКТЪТ съдебна експертиза ИЗОСТРЯ СКАНДАЛЪТ С ЛИБИЙСКИЯ БАДР (БДИН) ВИНЕТКИТЕ – ФАЛСТАРТ, ОСТАВКИ, ПРОБЛЕМИ МЕСТНА ВЛАСТ НА ПРИЦЕЛ – ПЛОВДИВ, ЧЕРНОМОРИЕТО, МРЪСНИЯТ ВЪЗДУХ

V. ГЛОБАЛНИ И ЕВРОПЕЙСКИ РАЗВИТИЯ

Битката Съединени американски щати – Китай и отражението върху световната стопанска система Договорът от Аахен сред Франция и Германия Строежът на Северен поток- 2 напредва, натискът на Вашингтон нараства Брекзит сложи Англия в тежка политическа рецесия Русия – договаряния с Япония, общи позиции с Турция и Китай

VI. РЕГИОНАЛНИ РАЗВИТИЯ

Македония – накъде след Преспанския контракт Политическото напрежение в Сърбия пораства Турция се движи интензивно на световната сцена Проблемите пред Гърция Предизвикателствата пред Кипър Албания – скандал сред президента и премиера Социално напрежение в Косово
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР