Институтът за спешна медицинска помощ публикува насоки и препоръки за

...
Институтът за спешна медицинска помощ публикува насоки и препоръки за
Коментари Харесай

"Пирогов" пусна наръчник за борба с коронавируса

Институтът за незабавна здравна помощ разгласява насоки и рекомендации за дейности при съмнения за болест с Ковид-19.

Наръчникът е вътрешен документ - предопределен е за  перснонала на болничното заведение, само че може да се употребява от всеки за самонаблюдение.  Предписанията са плод на трупания към този момент 7 месеца опит на най-голямата незабавна болница в България в лечението на пациенти с ковид.

" Пирогов "   бе измежду първите лечебници у нас, които влязоха в борбата с новата болест.

Паралелно с черните върхове на инфектирани с ковид през есента нарастват и типичните сезонни вирусни инфекции, а признаците постоянно се припокриват, предизвестяват от “Пирогов ". Заради това и техният главен съвет и при най-малкото подозрение да се търси консултация с доктор, а да не се изчаква утежняване .  

 

" Пироговци " открояват три групи пациенти. Немалко хора преувеличават признаците си при телефонна консултация, с цел да " поръчат " обзор вкъщи, а това ненужно натоварва здравната система. От друга страна доста българи подценяват признаците на заболяване, вземат решение че е простуда или прост грип, самолекуват се  у дома и търсят лекарска помощ прекомерно късно. Третата група е на най-опасните и най-небрежните -  тези, които боледуват леко и не се самоизолират, а разнасят вируса.

 

Симптомите, типични за коронавирусната зараза, са разграничени в няколко групи - ранни, леки, приблизително тежки и тежки, и са тенденция хората да се самонаблюдават за проявата им (това не значи, че те не може да са сигнал за друга вирусна зараза, само че съчетаването им може да бъде ориентир и за персоналния доктор, когато бъде потърсен за съвет даже и по телефона):

 

Конюнктивален дискомфорт - щипене на конюктивата, сърбеж, сълзене, напрежение в очната мускулатура при придвижване на очните ябълки, тежест и болежка при придвижване на очните ябълки.

Назофарингален дискомфорт - щипене и/или съхнене на лигавиците на носа и на гърлото,  хрема, промени в обонянието, загуба на обонянието, заглъхване на ушите, неповлияващо се при преглъщане

Орофарингеален дискомфорт - смяна във вкусовите чувства до поява на изменен усет, умерено изразена болежка в гърлото, смяна на гласа

Тези ранни " сигнални лампи "  характерни за голям брой грипни и грипоподобни болести и служат единствено като първичен алармиращ сигнал. Следва да се направи консултация с интернист и/или лабораторно проучване, поучават от “Пирогов ".

 

Л е к и    с и м п т о м и

- спорадично главоболие, бързо повлияващо се от аналгетици.

- уязвимост и мускулни болки

- повишение на температурата до 37,5°С без настинка

- пренебрежимо безапетитие с изменчив темперамент

- пренебрежима изнемощялост

 
С р е д н о   т е ж к и    с и м п т о м и
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР