Институтът за пазарна икономика (ИПИ) предлага осигурителната тежест да намалее

...
Институтът за пазарна икономика (ИПИ) предлага осигурителната тежест да намалее
Коментари Харесай

ИПИ предлага намаляване на социалните осигуровки, за да падне бюджетният дефицит до 1,5% от БВП

Институтът за пазарна стопанска система (ИПИ) предлага осигурителната тежест да намалее с 10 процентни пункта и прилагане на нулева данъчна ставка за облагата на компаниите, която се реинвестира. Така се покачват чистите приходи на компаниите и приходите на хората с доста над 13-те %, заложени от държавното управление. Това  заяви днес Лъчезар Богданов, основен икономист в ИПИ при показване на различен държавен бюджет за 2024 година.

Намаляването на разноските и на приходите, което предлагаме, ще докара до бюджетен недостиг от 1,5 на 100 от Брутният вътрешен продукт следващата година, вместо 3-те %, заложени от кабинета, уточни Лъчезар Богданов.

С използване на нашите ограничения чакаме бюджетният недостиг да се свие до нула за 2026 година. Ако държавното управление успее да събере таксата от " Газпром " (20 лв. за мегаватчас за транспорт на природен газ през страната) и да таксува облагите на " Лукойл ", тези два прихода отстраняват недостига в бюджета още през тази година. Редица държавни управления обаче са омеквали пред ползи на разнообразни бизнеси и по тази причина не можем да приказваме, че тези доходи ще бъдат събрани, поясни Лъчезар Богданов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР