Институтът за космически изследвания и технологии отваря врати за посетители

...
Институтът за космически изследвания и технологии отваря врати за посетители
Коментари Харесай

Институтът за космически изследвания и технологии отбелязва 50-годишнаната си

Институтът за галактически проучвания и технологии отваря порти за гости по случай 50 години от основаването си. Всеки може да прегледа апаратурата, лабораториите и тренажора, както и да опита галактическа храна.


Над 150 апарати и системи са основани от българи и са употребявани в галактически задачи.
Проф. доктор инж. Румен Недков, шеф на Институт за галактически проучвания и технологии, Българска академия на науките: Първата българска инсталация работи в региона на галактическата физика и мери електрически магнитни полета. Това са първите сензори.
Тази машина, изстреляна на 1 декември 1972 година, остава в историята, с цел да отстъпи място на доста по-малка инсталация.
Проф. доктор инж. Румен Недков, шеф на Институт за галактически проучвания и технологии, Българска академия на науките: Този дребен уред сега лети към Марс и предава информация за радиационната конюнктура.
В Института може да видите и опитате храна за космонавти. Сред по-екзотичните артикули в менюто са фасул и боза.
Росен Флоров, специалист български галактически храни: Храната, която се подготвя като лиофилизирана нормално за към две денонощия изгубва до 8 пъти от влагата, от водата, която носи. Опитайте този банан. Той е малко чудноват на усет, само че сигурно е запазил всички скъпи съставки.
В Института може да видите и галактическа оранжерия, фотоси на първия български космонавт Георги Иванов и даже порфесионален тренажор за образование на оператори на безпилотни летателни апарати.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР