Институтът за глобален маркетинг Ipsos публикува данните от проучването си

...
Институтът за глобален маркетинг Ipsos публикува данните от проучването си
Коментари Харесай

10-те страни, в които през 2017 г. се пие най-много алкохол

Институтът за световен маркетинг Ipsos разгласява данните от изследването си за страните, в които се пие най-вече алкохол. Независимо, че 2017 година още не е свършила, специалистите от интернационалната изследователска компания към този момент са съставили листата си за отиващите си 12 месеца.

В проучването са взели участие 38 страни, а обратно на упованията нито Русия, нито страна от Балканите заемат първото място. Няма ги даже и в челната петица. Класацията на Ipsos се оглавява от белгийците, които съгласно проучването изпиват по 12,6 литра чист алкохол годишно.

В подреждането са още французите, поляците, германците и унгарците, които оформят първата половина. По данните на Ipsos подреждането на 10-те страни, в които се пие най-вече алкохол е следното:

1. Белгия
Количество изпит алкохол за 1 година: 12,6 литра на човек
2. Франция
Количество изпит алкохол за 1 година: 11,5 литра на човек
3. Германия
Количество изпит алкохол за 1 година: 11,03 литра на човек
4. Унгария
Количество изпит алкохол за 1 година: 10,88 литра на човек
5. Полша
Количество изпит алкохол за 1 година: 10,71 литра на човек
6. Англия
Количество изпит алкохол за 1 година: 10,66 литра на човек
7. Русия
Количество изпит алкохол за 1 година: 10,12 литра на човек

8. Австралия
Количество изпит алкохол за 1 година: 9,7 литра на човек

9. Дания
Количество изпит алкохол за 1 година: 9,64 литра на човек
10. Южна Корея
Количество изпит алкохол за 1 година: 9,33 литра на човек

Всъщност това е второ сходно проучване за последните няколко месеца, ориентирано към алкохолната консумация през 2017 година. Данните на Световната здравна организация, които бяха оповестени през октомври, обаче са много по-различни.

Според тях най-вече корав алкохол се пие в Литва. В прибалтийската република приблизително човек изпива по 18,2 литра алкохол на година. На второ място в сложена е Беларус, където се използват по 16,4 литра годишно. Трета е Молдова с 15,9 литра, а Русия е на 4-о място с 13,9 литра.

СЗО слага и България в челната десетка на страните, в които се употребява най-вече алкохол в света. У нас човек изпива приблизително по 13,6 литра корав алкохол на година. Това количество отрежда седмото място в подреждането.

Данните на Евростат за разноските на семействата за алкохол в Европейски Съюз през 2016 година пък демонстрират, че българските семейства са изразходвали към 1,6% от общите си разноски за консумация на алкохолни питиета през предходната година, което е равно на средноевропейският индикатор.

С идентични индикатори от 1,6 на 100 разноски за консумация на алкохолни питиета, като дял от общите разноски, са страни като Белгия и Англия, което слага страната ни измежду относително умерените потребители на алкохол в Европейски Съюз.

По данни на Национален статистически институт за предходната година, едно българско домакинство е консумирало приблизително към 60 литра бира, 5 литра вино и сред 3-4 литра ракия или други концентрати. Около 30 литра приблизително на разположение пък е била потреблението на алкохолни питиета през 2016 година, отново до данни на Национален статистически институт.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР