Институтът на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС) разработи ново Практическо

...
Институтът на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС) разработи ново Практическо
Коментари Харесай

ИДЕС разработи Практическо ръководство по одит за кандидати за дипломирани експерт-счетоводители

Институтът на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС) създаде ново Практическо управление по одит за претенденти за дипломирани експерт-счетоводители за да им помогне да се приготвят по-ефективно за един от наложителните изпити за придобиване на право за практикуване на влиятелната специалност. Помагалото излиза няколко месеца откакто ИДЕС издаде Практическо управление по счетоводство, а главната цел на Института е да улесни достъпа на искащите да се развиват в областта на одита.

Практическото управление по одит ще помогне на претендентите да се срещнат в синтезиран тип с условията и разясненията, показани в Международните одиторски стандарти /МОС/, Международните стандарти за задължения за изложение на сигурност /МСАИС/, Международните стандарти за обзор /МСАП/ и Международните стандарти за свързани по наличие услуги /МСССУ/

Изданието е дело на дипломирани експерт-счетоводители с доста научен и на практика опит в региона, включително - Красимира Радева, началник на екипа, проф. Али Вейсел, Ивайло Янчев, Милка Дамянова, Найден Костадинов, Пламен Вълнев, Свилена Тодорова.

Помагалото е първо по рода си издание в помощ на кандидат-одиторите, формирано за изпита по одит за 2022, заради което включените стандарти са тези, които са ефикасни към 1-ви януари 2022. Помагалото ще бъде обновено за изпита през 2023, по отношение на измененията в интернационалните стандарти, като ще бъдат добавени и нови тематики като МСКК1, ЗНФО и Международния етичен кодекс, в това число Международните стандарти за самостоятелност.

Във всяка тематика са препоръчани образци и затворени въпроси, които илюстрират практическото приложение на стандартите и приготвят претендентите за първия стадий на изпита по самостоятелен финансов одит. В края на Помагалото са препоръчани създадени проблеми, които показват образно условията на един или повече стандарти и приготвят претендентите за втория стадий на изпита по самостоятелен финансов одит.

Практическото управление по одит би могло да бъде в помощ и на начинаещи инспектори, за които то да служи като встъпление в одита, както и на одиторски компании или обособени експерт-счетоводители, които биха желали да сверят познанията си по другите интернационалните стандарти и да употребяват препоръчаните образци в образованието на своите чиновници.

Помагалото може да бъде закупено през уеб страницата на ИДЕС като електронен учебник на следния. Първите, които ще схванат практическите изгоди от него, са претендентите, на които следва да положат изпити за квалифициран експерт-счетоводител в края на 2022 година.

Изпитът по одит се организира на два стадия и е единствено един от 4-те изпита, които е належащо да премине всеки претендент за експерт-счетоводител, преди да стартира да упражнява специалността. Той е наложителен, според член 15 от Закона за самостоятелния финансов одит /ЗНФО/, като материалът по него търпи промени по отношение на направените такива в Международните одиторски стандарти. С новото пособие обаче ИДЕС цели да улесни достъпа до специалността, като по този метод обезпечи повече нови попълнения на специалисти инспектори.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР