Инсталацията в Лос Анджелис ще осигури около 7% от електричеството

...
Инсталацията в Лос Анджелис ще осигури около 7% от електричеството
Коментари Харесай

Слънчева ферма ще произвежда най-евтината енергия

Инсталацията в Лос Анджелис ще обезпечи към 7% от електричеството на града за 1,977 цента на киловатчас слънчева сила и 1,3 цента от батерия

Спадът на цените на възобновимите източници към този момент докара до огромна смяна в енергийните системи по света (снимка: CCO Public Domain)

Очаква се този месец локалните управляващи в Лос Анджелис, Калифорния, да одобрят контракт, който ще направи слънчевата сила по-евтина от всеки път, като в същото време се оправи с главния й минус: това, че „ работи ”, единствено когато слънцето грее.

Договорът планува създаване на голяма слънчева плантация, която ще е снабдена с една най-големите акумулатори в света. Системата ще обезпечава към 7% от електричеството на града към 2023 година на цена от 1,977 цента за киловатчас за слънчевата сила и 1,3 цента за електричеството от батерията. Това е по-евтино от която и да е сила, генерирана от изкопаеми горива.

Сбогом, изкопаеми горива

„ Лека нощ природен газ, лека нощ въглища, лека нощ нуклеарни централи ”, написа Марк Джейкъбсън, атмосферен откривател в Станфордския университет в Пало Алто, Калифорния, чувайки новината за договорката в края на предишния месец.

„ Поради възходящите икономии от мащаба, цените на възобновимите енергийни източници и батериите не престават да се намаляват ”, прибавя Джейкъбсън, който е консултант на разнообразни държавни управления по света в прекосяването към 100% възобновима електрическа енергия.

Новата система за слънчева сила и предпазване ще бъде построена във тип на 400-мегаватов фотоволтаичен масив, който ще генерира почти 876 000 мегаватчаса електрическа енергия годишно –  задоволително за електрозахранването на повече от 65 000 семейства през дневните часове.

Батерията с мощ от 800 мегаватчаса ще съхранява електрическа енергия след залез, намалявайки потребността от генератори на природен газ.

Постоянен спад

Спадът на цените на възобновимите източници към този момент докара до огромна смяна в енергийните системи по света.

През март разбор на повече от 7000 световни плана за ВЕИ предпазване на Bloomberg New Energy Finance регистрира, че цената на литиево-йонните акумулатори от колективен мащаб е спаднала с цели 76% от 2012 година насам и с 35% единствено за последните 18 месеца – до 187 $ на мегаватчас.

Друга компания за наблюдаване на пазара, Navigant, предсказва понижаване на тази цена на половина до 2030 година

Съхранението – съществено предизвикателство

Мащабното предпазване на сила – такова от колективен клас – може да разчита на разнообразни технологии. Всяка от тях има своето място в енергийния баланс и следва да бъде преценена съгласно задачите и потребностите на съответния район.

Една от тях са литиево-йонните акумулатори – „ едри ” версии на устройствата, които зареждат преносимите компютри и множеството електрически транспортни средства. Такива акумулаторни масиви все по-често се интегрират в комунални мрежи за електроразпределение.

Все отново батериите от този тип са единствено част от решението за предпазване на сила, защото те нормално обезпечават зареждане едвам за няколко часа. Това не е задоволително, като се има поради, че природата от време на време сервира дълги интервали на облачно време, превалявания и снегове.
още по тематиката
Затова все по-голяма роля в енергийния микс получават и другите технологии за предпазване на електрическа енергия. Една от тях са системите за генерация посредством сбит въздух.

Важни са и помпените Водноелектрическа централа уреди, при които в интервалите на остатък силата се употребява за напълването на язовири, от които след това се добива електричество.

От известно време промишлеността опитва и с техния аналог в необитаем вид – системи за предпазване посредством инертни материали, които се издигат -например по скат – във вагони, които по-късно се спускат надолу и генерират електричество.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР