Инспекцията по труда във Враца се подготвя в скоро време

...
Инспекцията по труда във Враца се подготвя в скоро време
Коментари Харесай

Инспекцията по труда във Враца готви фалити на няколко врачански фирми

Инспекцията по труда във Враца се приготвя в скоро време да разгласи в неплатежоспособност няколко врачански компании, научи BulNews.bg. Това е крайната мярка, която ще могат да подхващат инспекторите в огромната борба с неточните работодатели.
Не е загадка, че във Враца има няколко компании от текстилния отрасъл, които постоянно бавят трудовите хонорари на служащите си и от години са в „ черния лист “ на инспекцията.
Промени в пълномощията на инспекторите от 1 април обаче имат за цел да защитят чиновниците на неточните компании, като при определяне на забавени с повече от 3 месеца заплати инспекторите непосредствено ще могат да подадат неточната компания на окръжния съд във Враца за оповестяване в неплатежоспособност.
Така служащите ще могат да търсят обезщетение за неизплатеното им до 3 години обратно. До 3 месеца от пускане на процедурата по неплатежоспособност хората би трябвало да подадат заявление до фонда за обезщетение, разясни шефът на инспекцията по труда във Враца Румен Младенов.
Единственото, което може да спре инспекторите да подадат към магистратите молбата за банкрут, е неточните работодатели да изплатят всички отговорности към чиновниците си за последните 3 години и да не позволяват нови забавяния на заплатите. Надеждата това да се случи във въпросните шивашки предприятия обаче е минимална, разясняват специалисти.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР