Инспекцията по труда в Плевен е съставила 138 акта на

...
Инспекцията по труда в Плевен е съставила 138 акта на
Коментари Харесай

Инспекцията по труда в Плевен глобила близо 140 предприятия за установени нарушения

Инспекцията по труда в Плевен е съставила 138 акта на предприятия, в които са открити нарушавания на трудовото законодателство през предходната година. От тях 101 акта са за нарушавания в трудовите правни отношения, а останалите 37 – за неспазени условия за безвредни условия на труд. Това заяви днес директорът на Инспекцията Борис Петков.
„ Наложените санкции са съгласно плануваните в закона. Те стартират от 1 500 лева за първо нарушаване и могат да стигнат до 15 000 лева . в най-тежките случаи. През 2019-а Инспекцията е направила 1 090 инспекции в 827 предприятия – някои от тях са проверявани по два пъти, с цел да се управлява дали са изпълнили дадените от нас наставления. Имаме постъпили и 329 сигнала от жители, което значи, че доверието в нас се покачва “, разяснява Борис Петков.
Той заяви още, че през последните години съотношението сред откритите нарушавания при трудовоправните връзки и тези при безвредните условия на труд е съвсем непрекъснато. През 2019 година то е било надлежно 54 към 46 %. При осъществените инспекции през годината са открити 64 души, които са наети на работа без трудови контракти. Те са били най-често в областта на услугите, където текучеството е най-голямо. Такива нарушавания са открити и в строителството, селското стопанство, хотелиерството и други
Нарушенията при сигурността на труда са най-често в неспазване на разпоредбите за работа или на софтуерните условия. През 2019 година трудовите злополуки са били 42. При една от тях умрял служащ в консервно дружество в едно от селата в района.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР