Инспекторите от Международната агенция за атомна енергия пристигнаха в АЕЦ

...
Инспекторите от Международната агенция за атомна енергия пристигнаха в АЕЦ
Коментари Харесай

Инспектори от Международната агенция за атомна енергия пристигнаха в АЕЦ Запорожие

Инспекторите от Международната организация за атомна сила дойдоха в АЕЦ " Запорожие ". Мисията им е да създадат оценка на вредите по централата, системите за сигурност и защита, както и изискванията при които работи личният състав.

С няколко часа забавяне от първичния график и краткотрайно прекъсване на конвоя им поради известия за сражения към най-голямата нуклеарна централа в Европа, инспекторите от МААЕ дойдоха в АЕЦ " Запорожие ".

Генералният шеф на Агенцията Рафаел Гроси заяви по-рано, че оценката на положението на централата ще стартира незабавно, като интернационалните специалисти ще се свържат и съветват с личния състав там.

" Ще преценява опциите за определяне на непрекъснато наличие на Международната организация за атомна сила в централата, което имаме вяра, че е належащо за стабилизиране на обстановката ", сподели Рафаел Гроси, общоприет шеф на МААЕ.

Международната задача дойде в напрегната конюнктура. Кадри, с които разполага " Ройтерс ", демонстрират мощни детонации единствено на 5,5 километра от АЕЦ " Запорожие ", без да може да бъде доказано по кое време са снимани.

Тази заран пети енергоблок на централата още веднъж беше изключен. Според украинския оператор " Енергоатом " се е задействала системата за спешна отбрана след съветски минометен обстрел. Руската позиция е, че офанзивата е била против украинска диверсионна група, чиято цел била да превземе централата, която е под съветски надзор, само че работи с украински екип.

Руският външен министър Сергей Лавров още веднъж увери, че страната му ще направи всичко допустимо АЕЦ " Запорожие " да работи безвредно, а специалистите от МААЕ да изпълнят дилемите си.

Международният комитет на Червения кръст прикани за прекъсване на военните дейности към Запорожката атомна централа, с цел да не се стигне до злополука. И най-малката неточност в изчисленията може да провокира разрушения, за които ще съжаляваме десетилетия наред, предизвести ръководителят на организацията.

" Крайно време е игрите с огъня да спрат и да се вземат съответни ограничения за отбрана на този и други сходни обекти от всевъзможни военни интервенции ", сподели Робърт Мардини, общоприет шеф на МКЧК.

На фона на опасенията от нуклеарен случай, службите на украинската гражданска отбрана в регионите на Днепропетровск и Запорожие организират учения за реакция при възможна изключителна обстановка. Облечени в защитни костюми чиновници на оперативните групи ревизират равнищата на радиация на локалните поданици и мият транспортните средства.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР