Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ВСС) е проверил имуществото на

...
Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ВСС) е проверил имуществото на
Коментари Харесай

Покрай случая с Нотариуса Инспекторатът на ВСС проверил имуществото на 14 магистрати

Инспекторатът на Висшия правосъден съвет (ВСС) е ревизирал имуществото на 14 магистрати, упоменати около Мартин Божанов, по прякор Нотариуса, и някогашния следовател Петьо Петров, прочут като Пепи Еврото, само че е разкрил разминаване единствено при един от тях. Това съобщи БНР, като се базира на първата по рода си информация от институцията по случая, както отбелязва създателят Силвия Великова. 

Специални комисии бяха основани в Народното събрание и към Съдийската колегия; магистрати бяха изслушани в Прокурорска гилдия.

Проверените са съдии и прокурори, а анализът е обхванал декларациите им за седем години обратно.

Заради открито разминаване сред цената на имуществото му и това на обвързвано с него лице и размера на заявените получени средства при един от магистратите са сезирани Национална агенция за приходите и Антикорупционната комисия. Имена не се оповестяват, като се изключи че са упоменати в изявления на " 24 часа ", Bird.bg и " Дневник ", показва БНР.

От информацията излиза наяве, че инспекциите си инспекторите са почнали след убийството в края на януари на Нотариуса, макар че следствията на Антикорупционния фонд за Петров - " Осемте джуджета ", и Божанов - " Списък за бърз надзор ", са надлежно от 2020 и 2021 година.

От Съдебния инспекторат прецизират, че не са получавали сигнали за оказвано въздействие над магистрати във връзка съществуването на така наречен " SS club ", свързван с Божанов, само че са поискали са от и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов информация за имената на съдиите и прокурорите, които са имали членски карти за него, както и за интервала, в който са го посещавали.

Сарафов дал отговор, че настояването е препратено на Софийската градска прокуратура, която проверява групите за въздействие, само че до момента отговор нямало.

От Инспектората на Висшия правосъден съвет потвърдиха информацията - първо публикувана от Института за пазарна стопанска система, че от 2017 година не са правили планова инспекция на Софийската градска прокуратура и оповестиха, че с решение от 7 март такава е включена в годишната стратегия на институцията.

Междувременно от обява на уеб страницата на Висш съдебен съвет стана ясно, че Съдийската гилдия е изискала от ГДБОП отчетите от 2022 година, от които започват следствията против групите за въздействие на Мартин Божанов и Петьо Петров.

От прокуратурата се чака информация за следствия и инспекции против съдии от 1998 година до момента, а от Софийския апелативен съд - данни - прилагани ли са след 2012 година специфични разследващи средства по отношение на магистрати, по чие искане, въз основа на какви данни и какъв брой от събраното е употребявано в следствие или правосъден развой.

От Софийския градски съд оповестиха, че първият арбитър, определен със системата за инцидентното систематизиране да гледа делото против прокурора от Софийската районна прокуратура Константин Сулев, си е направил отказ. Мотивът - работил е с него и било налице другарство в персонален проект. Предстои на инцидентен принцип да бъде определен нов съдия-докладчик.

Сулев отива на съд, тъй като предходната година - по следствие, обвързвано с аферата " Осемте джуджета " - направил длъжностно пристъпление, с което желал да защищити някогашния основен прокурор Иван Гешев и в това време да навреди на търсения някогашен следовател Петьо Петров-Еврото.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР