Инспекторатът към ВСС излезе с позиция във връзка с изявление

...
Инспекторатът към ВСС излезе с позиция във връзка с изявление
Коментари Харесай

Ето позицията на инспектората на ВСС след поисканата оставка от Делян Пеевски

Инспекторатът към Висш съдебен съвет излезе с позиция по отношение на изказване на народния представител Делян Пеевски, съдържащо оценка за работата му във връзка на подхванатите дейности по случая с нарязаното момиче в Стара Загора. Делян Пеевски разгласи през днешния ден, че ще задвижи процедурата за смяна на състава на Инспектората на Висш съдебен съвет. И изясни, че повода е бездействието по проблема в Стара Загора за нарязаната Дебора.

Ето позицията на инспектората към Висш съдебен съвет:

На 31.07.2023 година в ИВСС постъпи сигнал от Делян Пеевски по отношение на медийно отразения случай, получил огромен публичен отзив, при който осемнадесет годишно момиче е обезобразено в Стара Загора. В сигнала е изразено неодобрение от произнасянето на въззивния съд, отменил взетата във връзка с обвинения мярка за неотклонение „ задържане под стража “ като незаконосъобразна, базирайки се на това, че „ уврежданията на потърпевшата били предизвикали на същата краткотрайно разстройство на здравето, неопасно за живота, … като осъщественото от лицето незаконно действие е квалифицирано като лека телесна щета, заради което обвиненият е бил освободен “.

В сигнала е направено искане ИВСС да извърши цялостна и задълбочена инспекция на дейностите на въззивния съд по посоченото въззивно наказателно дело, „ в това число основанията за квалификацията на осъщественото действие като лека телесна щета, като реши тяхното сходство със закона “. В случай че се откри осъществено нарушаване е поискано ИВСС да упражни пълномощията си по член 54, алинея 1 от Закон за съдебната власт, с оглед осъществяване на съответната отговорност.

Незабавно след приемането на сигнала, на 31.07.2023 година същият е разпределен на контрольор на правилото на инцидентния асортимент посредством системата за електронно систематизиране на сигнали. Със заповед № Ж-23-589/07.08.2023 година на основния контрольор е подредена инспекция в районен съд - Стара Загора и Оценка за съвместимост - Стара Загора на организацията по образуването, придвижването и приключването на ЧНД № 2006/2023 година по разказа на районен съд - Стара Загора и ВНЧД № 768/2023 година по разказа на Оценка за съвместимост - Стара Загора, както и инспекция за съблюдаване на правилото на инцидентния асортимент по член 9 Закон за съдебната власт при разпределението на тези каузи. Проверката по сигнала беше осъществена в интервала 08 - 09.08.2023 година, като актът за резултатите от същата беше направен на 24.08.2023 година

Анализът на откритите при инспекцията обстоятелства, съгласно нейния предмет сподели, че ЧНД № 2006/2023 година по разказа на районен съд - Стара Загора и ВЧНД № 768/2023 година по разказа на Оценка за съвместимост - Стара Загора са формирани при съблюдаване на нормативно избраните в Наказателно-процесуален кодекс периоди. Разпределението на двете каузи е осъществено по дежурство при съблюдаване на правилото на инцидентния асортимент по член 9 Закон за съдебната власт посредством потребление на ЕИСС, като са спазени наредбите на Правилника за администрацията на съдилищата и Вътрешните правила за инцидентно систематизиране на делата в двете съдилища.

Министерство на народната отбрана „ задържане под стража “ във връзка с обвинения, притеглен към наказателна отговорност за закононарушение по член 129, алинея 2, вр. алинея 1 Наказателен кодекс е взета от способния първоинстанционен съд, като ЧНД № 2006/2023 година по разказа на районен съд - Стара Загора е прегледано и завършено неотложно, в осъществяване на член 64, алинея 3 Наказателно-процесуален кодекс. Спазено е условието на член 64, алинея 5 Наказателно-процесуален кодекс като първоинстанционният съд е насрочил делото пред въззивния съд в нормативно избрания период до 7 дни. Въззивната частна тъжба против определението на районния съд за взимане на мярка за неотклонение „ задържане под стража “ на обвинения е подадена от служебния му бранител в периода по член 64, алинея 6 Наказателно-процесуален кодекс и е управлявана навреме, след което делото е изпратено неотложно в Оценка за съвместимост - Стара Загора. ВЧНД № 768/2023 година по разказа на Оценка за съвместимост - Стара Загора е прегледано и завършено според наредбите на член 64, алинея 7 и алинея 8 Наказателно-процесуален кодекс, като съдът със свое определение № 586/05.07.2023 година е отменил определение № 775/01.07.2023 година на районен съд - Стара Загора по ЧНД № 2006/2023 година по разказа на същия съд, с което е взета Министерство на народната отбрана „ задържане под стража “ на обвинения и заради това, че определението на окръжния съд е дефинитивно и предстои на неотложно осъществяване е освободил обвинения неотложно в правосъдна зала.

За да постанови този резултат въззивният съд е намерил, че взетата мярка за неотклонение „ задържане под стража “ на обвинения е незаконосъобразна, защото в заключението на съдебномедицинска експертиза е посочено, че уврежданията на потърпевшата „ колкото и многочислени да са, засягайки както главата, по този начин и тялото и крайниците на същата, в случай че и да сочат на грубо по своя темперамент действие, в последна сметка поотделно и в цялост са предизвикали краткотрайно разстройство на здравето, неопасно за живота “, които по смисъла на член 130, алинея 1 Наказателен кодекс са лека телесна щета.

Въз основа на в детайли изложените в Акта от инспекцията в действителност констатации, проверяващият контрольор от ИВСС е достигнал до извод, че по образуването, инцидентното систематизиране, насрочването, придвижването и приключването на двете каузи не са открити нарушавания.

Доколкото ИВСС няма пълномощия да прави преценка на правилността и законосъобразността на правосъдните актове, а постъпилият в ИВСС сигнал на народния представител Делян Пеевски съдържаше искане за правната преценка по отношение на приложението на закона от въззивния съд, проверяващият контрольор, поради пълномощията на ИВСС по член 54, алинея 1, т. 7 Закон за съдебната власт изпрати сигнал до ръководителя на Апелативен съд - Пловдив, който съгласно пълномощията му по член 106, алинея 1, т. 7 Закон за съдебната власт да разпореди инспекция на организацията на активността на съдиите от окръжните съдилища от региона на Апелативен съд - Пловдив за метода на разглеждане и решение на делата с правно съображение член 64 и член 65 Наказателно-процесуален кодекс за осъществени закононарушения по глава втора „ Престъпления срещу личността “, раздел втори „ Телесна щета “ от Наказателен кодекс, формирани в интервала 01.07.2022 година - 01.08.2023 година, както и да упражни пълномощията си по член 106, алинея 1, т. 10 Закон за съдебната власт като проучва и заключи правосъдната процедура на окръжните съдилища от региона на Апелативен съд - Пловдив по посочените каузи. За осъществяване на рекомендациите, на съображение член 59 Закон за съдебната власт ръководителят на Апелативен съд - Пловдив следва да уведоми ИВСС в тримесечен период.

В умозаключение, Инспекторатът към Висш съдебен съвет реализира в целокупност пълномощията си по отношение на подадения сигнал, като извърши инспекция съгласно компетентността си по член 54, алинея 1 Закон за съдебната власт на организацията по образуването, придвижването и приключването на двете каузи в районен съд - Стара Загора и Оценка за съвместимост - Стара Загора, както и за съблюдаване на правилото на инцидентния асортимент по член 9 Закон за съдебната власт при разпределянето им. Нарушения не са открити. Правната преценка по отношение на приложението на закона от въззивния съд, във връзка с която ИВСС беше сезиран не е била предмет на инспекцията и не може да бъде тествана от Инспектората с оглед неналичието на пълномощия. Това е по този начин, защото следва да се проучват както признатите за открити обстоятелства по случая, по този начин и материалния закон, използван към тези обстоятелства, чиято инспекция излиза отвън рамките на законоустановената подготвеност на Инспектората.

Компетентността да извърши преценка по правилността на приложението на закона е на горестоящия съд – по реда на инстанционния надзор. В съответния случай произнасянето на Оценка за съвместимост - Стара Загора по правилността на определението на районен съд - Стара Загора за взимане на мярка за неотклонение да не предстои на инстанционен надзор.

Независимо от това, по силата на член 106, алинея 1, т. 10 Закон за съдебната власт Апелативен съд - Пловдив има пълномощие да проучва и заключи правосъдната процедура на окръжните съдилища от неговия правосъден регион по приложението на закона. Ето за какво, ИВСС ведно с Акта от осъществената инспекция и сигнала, подаден от Делян Пеевски, изпрати на ръководителя на Апелативен съд - Пловдив цитирания нагоре сигнал по член 54, алинея 1, т. 7 Закон за съдебната власт.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР