Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) публикува личните данни -

...
Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) публикува личните данни -
Коментари Харесай

Инспекторатът разпространи личните данни на неудобен съдия 

Инспекторатът към Висшия правосъден съвет (ИВСС) разгласява персоналните данни - адрес, ЕГН, информация за персоналната карта, адреса и мобилния телефон на арбитър Мирослава Тодорова и фамилията й. В същия ден Висшият правосъден съвет тенденциозно намали атестационната й оценка. В случая е малко евентуално да става дума за инцидентен теч, защото в името на файла с декларацията на Тодорова с изключение на трите й имена е записано и " NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII ". Справка сподели, че в нито една от останалите 4406 заявления отметка " NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII " не съществува, заяви " Капитал ".

Съдия Мирослава Тодорова е някогашен ръководител на Съюза на съдиите и един от сериозните критици на статуквото в система, което докара до съществени репресии против нея в последните години. Срещу нея има няколко дисциплинарни производства. През 2012 година тя беше уволнена, а откакто съдът анулира уволнението ѝ, тя бе намалена в Софийски областен съд. Тодорова стана и първият арбитър, против който беше формирана инспекция, а по-късно и дисциплинарно произвеждане след сигнал на основния прокурор Сотир Цацаров.

Часове откакто гръмна абсурдът, от инспектората излязоха с " конкретизиране ", че " е позволен пропуск ". Според тяхната версия оповестената декларация е работен файл, а не окончателният вид със заличените данни. Името на файла също било работно. След като се схванало за казуса с декларацията на Тодорова, бил спрян достъпът до Регистъра на имотните заявления на магистратите, който се поддържа от ИВСС. Предстои да бъдат известени Комисията за отбрана на персоналните данни и арбитър Мирослава Тодорова, както изискват еврорегламентът за персоналните данни и българският закон, допълват от институцията на Теодора Точкова. Според тях са взети " всички административни ограничения за определяне на повода за позволения пропуск ". 

ВЪПРОСИ
Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, също недолюбван от статуквото в системата, заподозря тенденциозност в " пропуща " на инспектората. Той изиска основният контрольор Теодора Точкова да бъде изслушана от правосъдния съвет идната седмица.  " Главният контрольор следва да обясни събитията по случая за позволеното нарушаване - неспазване на условията на Закона за персоналните данни по отношение на магистрат, както и може ли да се търси преднамереност в заглавието на файла с декларацията на арбитър Мирослава Тодорова ", оповестиха от кабинета на Панов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР