Иновативните решения на VIVACOM в областта на Интернет на нещата

...
Иновативните решения на VIVACOM в областта на Интернет на нещата
Коментари Харесай

VIVA SMART – новата 3 в 1 платформа за умни решения на VIVACOM

Иновативните решения на VIVACOM в региона на Интернет на нещата (IoT) към този момент са обединени в единна и напълно нова платформа – VIVA SMART. Чрез нея телекомът ще предлага „ умни “ услуги в три посоки, в които компанията към този момент има богат опит: интелигентен град, дейта хъб и мъдро обучение .

„ През последните години работим доста интензивно в предлагането на обособени умни решения, отговарящи на потребностите на бизнес клиентите ни и българските общини. Но фокусът ни за в бъдеще е да развиваме концепцията за Интернет на нещата у нас и да предлагаме повече новаторски и съвременни услуги. Това ни стимулира да обособим VIVA SMART като обособена платформа със стратегическо значение за компанията ни “, сподели Атанас Добрев, основен изпълнителен шеф на VIVACOM.

За първи път онлайн, опциите на новата платформа бяха демонстрирани на особено събитие от Мирослав Петров – основен шеф Продажби в телекома. Той показа трите посоки, в които към този момент работи VIVA SMART.

VIVA Smart City е новаторска платформа за ръководство, мониторинг и разбор на градска среда, която предлага както програмен продукт за съответната община, по този начин и мобилно приложение за всички нейни поданици и посетители. Системата, наречена INVIPO, към този момент работи сполучливо в редица градове по целия свят като Дубай, Измир, Дъблин и други. Тя има 13 разнообразни модула, разпределени в следните витално значими за всеки град области: подвижност, околна среда, сила, сигурност, ръководство.

В сферата на подвижността системата разрешава наблюдаване и надзор на трафик, градски превоз, паркиране, наем на колела и други. За мониторинг на околната среда са планувани премерване на водите и отпадъците, както и метеорологична станция. В подменюто за сила попадат модули за интелигентни здания, интелигентни измерватели, улично осветяване, електрически автомобили, инфраструктура. За сигурността на града се грижат функционалности за видеонаблюдение, трафик нарушавания, извършители и спешни системи. С необикновен акцент върху удовлетвореността на жителите е обособената секция ръководство, която включва публични услуги. INVIPO системата има и мобилно приложение за крайни консуматори, с елементарен интерфейс и разнообразни варианти за инспекция на всичко най-важно за всеки гражданин или клиент на даден град.

Второто направление на VIVA SMART e Smart Data Hub – единна платформа за изцяло предпазване, транспорт, обработка и потребление на данни. Тя сплотява всичките 11 дейта центъра на VIVACOM в страната и основава условия за развиване на сполучлив цифров бизнес на клиентите на телекома, като по едно и също време с това усъвършенства оперативните им разноски. Всички центрове обезпечават висока степен на сигурност, надеждност и досегаемост на данните. Те дават отговор на интернационалните стандарти за електрозахранване, охладителна система, сдържаност и интернет съгласуваност за подобен вид обекти. Чрез тях компанията предлага облачни услуги и ко-локация на ИТ съоръжение.

Третият детайл на VIVA SMART e умното обучение. През последните години компанията влага в редица начинания, ориентирани към развиване на българското обучение. През 2018 година започва и най-голямата й акция за цифровизация на просветителната система у нас - „ Образование 4.0 “. Тя се осъществя взаимно с в. „ 24 часа “, Министерство на образованието и науката, Столична община, Регионален инспекторат по образованието София и Дигитална национална коалиция. Нейната цел е да промени настройките и да сътвори рамка за цифровизация на българското обучение. Фокусирана е в три съществени посоки: обучение на учители, основаване на цифрово наличие и цифровизация на класните стаи и учебната среда. До момента телекомът е построил цифрови класни стаи в над 200 учебни заведения и повече от 80 детски градини в цялата страна, а благодарение на сътрудници са подготвени и над 6000 преподаватели. Телекомът възнамерява да започват пилотни лаборатории за образование на учители и възпитаници в 5 града.

Други значими планове на VIVACOM в региона на образованието са VIVA History – видео платформа с над 300 безвъзмездни цифрови уроци по история и родолюбие, основани от съдружие Българска история, и Viva Cognita - платформа за цифрово самообразование по математика.

Предстои да бъде отворена и VIVA Tech Lab – изцяло оборудвано пространство за софтуерна и бизнес поддръжка на стартъп планове.

“Обособяването на VIVA SMART в обособена платформа постанова VIVACOM като новаторския софтуерен водач на пазара. Зад тази самодейност стои разбирането на най-големия български телеком по общи доходи за последните 5 години, че свързаността, свободата и независимостта са съществени полезности на модерното общество, които VIVACOM подсигурява посредством новаторски софтуерни решения, налични за всички. “, заключи Мирослав Петров.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР