Иновативна операция в Плевен. 87-годишен мъж стана първият пациент в

...
Иновативна операция в Плевен. 87-годишен мъж стана първият пациент в
Коментари Харесай

Лекари извършиха безкръвна операция на аортна клапа за първи път у нас

Иновативна интервенция в Плевен. 87-годишен мъж стана първият пациент в кардиохирургията, чиято болна аортна клапа беше сменена с транскатетерна клапа посредством инвазивна процедура. Преди въвеждането на модерното лекуване екипът от инвазивни кардиолози е минал образование във водещи клиники в Германия и Дания.

Плевен

Авангардният способ е единственият късмет за естествен живот за тежкоувредени пациенти с калцирано притеснение на аортна клапа и други съпътстващи болести. Тези заболели не биха издържали на класическият хирургически способ благодарение на машина сърце-бял дроб.
Д-р Валентин Христов, инвазивен кардиолог: Чрез достъп през бедрената артерия, феморалната артерия, се доближава посредством катетър до мястото на аортната клапа, където тя бива вградена. В случая нашата клапа, която е сложена, е саморазгъваща се клапа.
Методът е използван единствено за стеснен контингент от заболели, посочи проф. Владимир Данов.
Проф. Владимир Данов, кардиохирург: За провеждането на тази операция е доста значимо да се прави във висококвалифицирани и високотехнологично оборудвани лечебни заведения.
Четири дни след инвазивната процедура 87-годишният Камен Крачуновски споделя, че към този момент усеща усъвършенстване на здравето си.
Камен Крачуновски, пациент: С дишането съм по-добре. Нали днеска ми е четвърти ден, по какъв начин са ме оперирали. Пък и годините си ми тежат.
Дни след първата такава процедура в Плевен е осъществена и втора. Транскатетерна аортна клапа е имлантирана сполучливо на 62-годишен мъж от Видинско.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР