Иновативен експеримент на борда на мисията Psyche на НАСА току-що

...
Иновативен експеримент на борда на мисията Psyche на НАСА току-що
Коментари Харесай

НАСА постигна успешна лазерна комуникация на 16 млн. км в дълбокия Космос

Иновативен опит на борда на задачата Psyche на НАСА преди малко реализира първата си значима цел, провеждайки сполучливо проява на най-отдалечената лазерна връзка, осъществявана до момента, написа CNN.

Тази технология се чака един ден да помогне на задачите на галактическата организация да навлязат по-дълбоко в Космоса и да създадат още открития за произхода на Вселената.

Изстреляният в средата на октомври в границите на задачата галактически уред е напът да хвърли първи взор към железен метеорит сред орбитите на Марс и Юпитер. Psyche ще прекара идващите шест години, изминавайки към 3,6 милиарда километра, с цел да доближи до едноименния метеорит, ситуиран във външната част на главния астероиден пояс.

Заедно с него пътува и демонстрационната технология за оптични връзки в дълбокия космос (Deep Space Optical Communications, DSOC), която извършва лична задача през първите две години от пътуването. Технологичната проява е замислена като най-отдалеченият опит на американската галактическа организация за високоскоростни лазерни връзки, тестващ изпращането и приемането на данни до и от Земята благодарение на незабележим лазер в близката инфрачервена област.

Лазерът може да изпраща данни със скорост от 10 до 100 пъти по-висока от тази на обичайните системи за радиовълни, които НАСА употребява при други задачи. Ако бъде изцяло сполучлив през идващите няколко години, този опит може се трансформира в основа на технологията, която ще се употребява за връзка с хората, изследващи Марс.

А към този момент новините са повече от обнадеждаващи, откакто DSOC неотдавна реализира това, което инженерите назовават " първа светлина " - сполучливото изпращане и приемане на първите му данни. Експериментът за първи път излъчва лазер, кодиран с данни, надалеч оттатък Луната. Тестовите данни са изпратени от разстояние близо 16 милиона километра и доближават до телескопа „ Хейл “ в обсерваторията на California Institute of Technology в Пасадена, Калифорния.

Разстоянието сред DSOC и „ Хейл “ е било към 40 пъти по-голямо, в сравнение с е дистанцията сред Луната и Земята.

" Постигането на първата светлина е един от многото значими стадии за DSOC през идващите месеци, които проправят пътя към връзки с по-висока скорост на предаване на данни, способни да изпращат научна информация, изображения с висока разграничителна дарба и поточно видео в поддръжка на идващия великански скок на човечеството: изпращането на хора на Марс ", споделя в изказване Труди Кортес, шеф на софтуерните демонстрации на Дирекцията за задачи в региона на галактическите технологии в НАСА.

Изпращане на лазери в космоса

Първата светлина, достигната на 14 ноември, се случва, откакто полетният лазерен приемо-предавателен инструмент на Psyche получава лазерен сигнал, изпратен от Optical Communications Telescope Laboratory на НАСА покрай Райтууд, Калифорния.

Първоначалният сигнал, получен от приемо-предавателя на Psyche, оказва помощ на инструмента да насочи лазера си, с цел да изпрати данни назад към телескопа „ Хейл “ на Земята.

" Тестът от 14 ноември беше първият, който включваше напълно наземните средства и приемо-предавателя на задачата, което изискваше екипите за интервенции на DSOC и Psyche да работят в тандем ", се споделя в изказване на Мира Сринивасан, началник на интервенциите на DSOC в Пасадена, Калифорния. " Това беше голямо предизвикателство и ни следва още доста работа, само че за малко време успяхме да предадем, приемем и декодираме някои данни. "

Това не е първият път, когато лазерни връзки се тестват в Космоса. Първият тест на двупосочна лазерна връзка се организира през декември 2021 година, когато демонстрационен лазерен информационен ретранслатор на НАСА е изстрелян и излиза в орбита на към 35 406 км от Земята.

Оттогава насам разнообразни опити са изпращали оптични връзки от ниска околоземна орбита и до Луната, а галактическият транспортен съд Artemis II ще употребява лазерни връзки, с цел да върне видео с висока разграничителна дарба от пътешестване на екипаж към естествения сателит на Земята. Но DSOC за първи път изпраща лазерни връзки в дълбокия космос, което изисква необикновено точно ориентиране на милиони километри.

Първоначалното тестване на опциите на демонстрационната технология ще разреши на екипа да работи по усъвършенстването на системите, употребявани в точността на ориентиране на лазера. След като екипът отметне това, DSOC ще бъде подготвен да изпраща и получава данни към телескопа „ Хейл “, до момента в който галактическият транспортен съд се отдалечава от Земята.

Бъдещи провокации

Макар че DSOC в действителност няма да изпраща научни данни, събрани от галактическия уред Psyche, защото това е опит. Лазерът ще се употребява за изпращане на части от тестови данни, кодирани във фотоните на лазера или квантовите частици светлина.

Детекторните масиви на Земята би трябвало да уловят сигнала от Psyche и да извлекат данните от фотоните. Този тип оптична връзка може да промени метода, по който НАСА изпраща и получава данни от своите задачи в дълбокия Космос.

" Оптичната връзка е берекет за учените и откривателите, които постоянно желаят повече от своите галактически задачи, и ще даде опция за проучване на дълбокия Космос от хора ", споделя в изказване доктор Джейсън Мичъл, шеф на отдела за усъвършенствани информационни и навигационни технологии в границите на програмата на НАСА за галактически връзки и навигация. " Повече данни значат повече открития. "

Докато Psyche продължава своето пътешестване, екипът на DSOC ще би трябвало да се оправя и с още провокации. Той ще следи какъв брой време е належащо на лазерните известия да пътуват в Космоса. По време на първата светлина на лазера са били нужни единствено 50 секунди, с цел да се придвижи до Земята. При най-далечното разстояние сред галактическия транспортен съд и планетата ни се чака той да пътува в едната посока 20 минути, като през това време галактическият транспортен съд продължава да се движи, а Земята да се върти.

Междувременно галактическият уред Psyche продължава да се приготвя за главната си задача, като включва задвижващите системи и тества научните принадлежности, които ще са му нужни за проучване на метеорита, когато дойде през юли 2029 година Мисията може да дефинира дали метеоритът е оголено ядро на ранен планетарен конструктивен детайл от началото на Слънчевата система.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР