Инклузивният капитализъм на Шваб под лупа21-ви век стовари върху ни

...
Инклузивният капитализъм на Шваб под лупа21-ви век стовари върху ни
Коментари Харесай

Програмируемите пари или Смъртната присъда за човека

Инклузивният капитализъм на Шваб под лупа

21-ви век стовари върху ни цяла вълна от нови финансови термини: „ криптовалути “, „ копаене “, „ цифрови валути “, „ бързи заплащания “, „ групово финансиране “, „ финтех “, „ безконтактни заплащания “, „ необанки “, „ финансово приобщаване “, „ програмируеми пари “ и други

Ще се спра на последното събитие – програмируемите пари. Миналата година уебсайтът на Федералния запас на Съединени американски щати разгласява дълга публикация What is programmable money? (Какво съставляват програмируемите пари?). Статията стартира с: „ Дискусиите за финансовите технологии неотдавна започнаха да включват концепцията за „ програмируеми пари “, макар че съответното значение на термина постоянно е неразбираемо. “

Оттогава обаче доста се обясни по въпроса за програмируемите пари. В 90% от изявленията терминът се употребява за изложение на CBDC. Това британско редуциране значи Central Bank Digital Currency - Цифрова валута на централната банка.

Най-малко петдесет централни банки са заети с създаването на CBDC. Особено напредна Китайската централна банка, която към този момент тества цифровия юан. Федералният запас на Съединени американски щати също ускори напъните си за основаване на дигитален $. Сред водачите в развиването на CBDC са централните банки на Швеция, Малайзия, Южна Африка, Сингапур, Казахстан, Саудитска Арабия. Между другото, Руската федерация също попада в листата на водачите.

CBDC се назовава „ програмируема валута “. Подчертава се, че това е едно от главните преимущества на новата валута пред обичайните налични и безналични пари и новата валута неизбежно ще размени старите пари.

Програмирането на цифрова валута значи предоставяне на избрани характерности на новите пари благодарение на цифрови технологии. При това парите получават самостоятелни характерности за всеки консуматор. Говорим за целево, адресно програмиране.

Този въпрос е най-задълбочено създаден във връзка с китайския юан; в КНР такова програмиране е обвързано със системата от обществени рейтинги. Като се вземе поради оценката, извоювана от жителя, цифровият юан, съхраняван в електронния портфейл на жителя, се програмира. Гражданинът получава права или, назад, забрани за потреблението на цифровите юани.

Известният английски специалист, блогър и ефирен водещ Layah Heilpern /Лая Халперн/ написа за заканите, подбудени от валутата CBDC в книгата Undressing Bitcoin: A Revealing Guide to the World`s Most Revolutionary Asset (Разобличение на биткойна: разкриващ тайните справочник по най-революционния актив в света).

Тя даде изявление предишното лято, в което сподели: „ Контролираните от държавното управление програмируеми пари би трябвало да ви плашат. Ако поради цензурата хората могат да си мълчат за някои неща, то с парите е по-лесно за държавното управление да запуши устите на всички хора. Това е сходно на рестриктивните мерки, наложени в миналото от управляващите на неимунизираните хора.

Съгласно източниците, които изследвах, главните параметри на CBDC програмирането са следните.

1. Набор от налични артикули и услуги. За човек с „ положително държание “ се отваря опцията да закупува всички артикули и услуги посредством CBDC. За човек с „ неприятно държание “ CBDC е средство за придобиване единствено на съществени артикули и услуги. Лая Хайлперн споделя: „ Със CBDC всичко, което [правителството] би трябвало да направи, е да програмира тези пари, тъй че да не можете да ги харчите за избрани неща. “

Например на Запад жителите са уверени, че кравите са рискови за климата, т.к те оставят тор, който е източник на парникови газове, които затоплят атмосферата. Това значи, че закупуването на месо благодарение на CBDC може да бъде невероятно. Но с тези пари можете да си купите червеи и инсекти.

2. География на цифровата валута. За човек с " положително държание " - това е цялата страна. За тези, които имат по-лош рейтинг - единствено някой район или град. А за тези, които имат доста невисок – в радиус (условно) 5 километра от местоживеенето им. Цифровата валута е каишка. При някои тя е по-дълга, при други - по-къса. Ако ви се натресе някаква нова „ пандемия “, цифровата валута може да бъде препрограмирана за всички жители и диапазонът ще бъде идентичен за всички. Да кажем един километър. И не можете да отидете на никое място.

3. Срок на валидност на цифровата валута. Една от фундаменталните разлики сред CBDC и елементарните пари е, че последните могат да се съхраняват, натрупват, носят известна рента, а CBDC има стеснен живот. Това е топяща се валута. Граждани с „ положително държание “ ще съхраняват валутата си за нескончаем интервал от време, а за жителите с „ неприятно държание “ цифровата валута ще бъде годна 24 часа (условно). Във всеки случай „ топящата се “ валута са пари с негативна рента. Те не могат да станат капитал.

Западът продължава да следи от близко китайските нововъведения в региона на CBDC. Особено в Европа и Съединени американски щати има интерес към концепцията за периоди на годност на цифровите валути. На 5 април 2021 година американското издание на Wall Street Journal разгласява публикация за цифровия юан.

Обръща се внимание на обстоятелството, че още на стадия на тестване китайците дефинират датата на приключване на цифровия юан: „ Цифровият юан е програмируем и Пекин тества опцията за въвеждане на дата на приключване, с цел да насърчи хората да харчат парите си вкъщи. " В Съединени американски щати също се приказва за нуждата от установяване на период за цифровия $. Това може да даде подтик на развиването на американската стопанска система посредством наложително стимулиране на търсенето от страна на жителите на Съединени американски щати.

Най-тежкият вид за самостоятелно програмиране на CBDC е блокирането на сметка на жител от Централната банка. Или даже нулиране на този акаунт. За индивида това ще бъде смъртна присъда.

Замисленото програмиране на CBDC е превръщането на човек в робот, лишавайки го от тези малко останки от независимост, които капитализмът към момента не е съумял да унищожи. Пълното въвеждане на CBDC ще значи цялостен и финален завършек на ерата на капитализма.

Светът, съгласно концепцията на притежателите на парите, би трябвало да премине към посткапитализма. Това е новата робска система, която президентът на Световния стопански конгрес (СИФ) Клаус Шваб неуместно назова инклузивен /приобщаващ/ капитализъм.

При подобен публичен строй всички ще станат цялостни плебеи. Всеки ще има достъп до цифрови пари, единствено с цел да получи парче самун и да не почине от апетит. Все отново в концлагер, даже и електронен, всевъзможни пари са нездравословно излишество.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР