* Инициативата събра в София лидери от 12 страни и

...
* Инициативата събра в София лидери от 12 страни и
Коментари Харесай

Три морета - светлината в тунела /ОБЗОР/

* Инициативата събра в София водачи от 12 страни и 400 представители на бизнеса * Да влагаме в инфраструктура по транспарантен метод и да изкореним корупцията, сподели US президентът Джо Байдън във видеообръщение
Светлина в тунела. Така ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева назова самодейността " Три морета ", на която България е член, а на 8 и 9 юли - и хазаин на конгрес в София.

Енергетика, превоз, нововъведения и цифровизация са главните тематики на събитието, каквото не е имало у нас от 2018 година, когато бе съвещанието на Европейския съвет по време на председателството.

В Шестата среща на върха на " Три морета " се включат държавни глави и висши ръководители на 12-те страни от самодейността плюс стратегическите сътрудници Съединени американски щати, Европейската комисия и Германия. Над 400 представители на българския и интернационалния бизнес са на форума, чиято цел е да се обсъдят вложения в развиването на инфраструктурните връзки Север-Юг в източната част на Европейския съюз.

При разкриване на събитието с видеообръщение към присъстващите се включи американският президент Джо Байдън. " Съжалявам, че не мога да бъда с вас, само че споделям мощната поддръжка от Съединени американски щати за Инициативата " Три морета ". Благодаря на президента Румен Радев и на министъра на стопанската система Кирил Петков като домакини на тази значима среща на върха.Има голям капацитет за увеличение на съдействието и свързаността в тази група. Това ще ускори сигурността и просперитета на региона и ще е от изгода за света. Съединени американски щати ще бъдат ваш правилен сътрудник във всяка крачка. Заедно ние потвърждаваме по какъв начин демокрацията може да е водеща с полезностите си в името на това да отговори на потребностите на хората. Да влагаме в инфраструктура, и то по транспарантен метод, в това число посредством самодейността за възобновление на един по-добър свят и да изкореним корупцията, която краде на доста нации шанса за триумф. Очаквам да работя с всички вас за създаване на един по-безопасен и мощен свят, в който изнудването и заканите не се употребяват за насила, а дезинформацията и хакерските атаки не се употребяват за операции ", сподели Байдън.

" Потенциалът би трябвало да се употребява за постигане до повече съгласуваност, кохезия, процъфтяваща Европа, само че задачата е сложна. С сътрудниците от Европа споделяме, че сме идеалисти и доста добре разбираме, че това е амбициозна и доста комплицирана цел. Необходимите средства за възстановяване на свързаността сред Севера и Юга в Източна Европа надалеч надвишават наличното, само че капацитетът на страните в района дават мотив за оптимизъм ", съобщи президентът Румен Радев. Той уточни, че през последните месеци виждаме известни резултати - имаме три вложения в енергетиката, превоза и дигитализацията. " Надяваме се, че тази динамичност ще продължава. Оптимист съм, че Централна и Източна Европа ще стане по-привлекателна за стратегически начинания от огромен мащаб. "

Министърът на стопанската система Кирил Петков съобщи, че форумът дава опция на страните да реализират дружно повече, в сравнение с могат поотделно. И уточни, че фондът на " Три морета " към този момент прави първите си вложения във значими браншове като цифровизация и инфраструктура.

" Икономиките на страните от " Три морета " ще са в по-добра позиция от тези на страните от Западна Европа и нивото на Брутният вътрешен продукт в тях ще доближи предкризисните си равнища през тази година. С това стопанските системи в района ще изпреварят другите по света, като се чака растежът на Брутният вътрешен продукт да е 3.8% - двойно повече от прогнозата за 15-те западноевропейски страни от Европейски Съюз ". Тази оптимистична прогноза направи шефът на МВФ Кристалина Георгиева.

Според нея това се дължи на по-доброто ръководство на свиването на стопанските системи вследствие на пандемията. " Икономиките на страните от района на " Трите морета " се свиха със приблизително 4 %, до момента в който в Западна Европа свиването беше към два пъти по-голямо ", добави тя. " Очакваме да продължим да изпреварваме останалите страни със приблизително 1.5% по-висок напредък по отношение на западноевропейските членки на Европейски Съюз ", уточни Георгиева. Това съгласно нея ще даде опция да продължи процесът по доближаване на приходите. " Три морета " има доста значим принос, тъй като самодейността натъртва върху основната роля на инфраструктурата и свързаността в целия район ", разгласи още Георгиева и цитира калкулации на МВФ, съгласно които 1 евро, вложено в инфраструктурата, се връща в стопанската система като 1.7-2.50 евро.

„ Инициативата изпраща доста мощен сигнал за единение, съгласуваност и партньорство и това е и в центъра на моя сектор. Когато си приказваме за нововъведения, ние доста ясно споделяме, че имаме потребност от хора, които да имат нужните умения. Ето я ролята на образованието “, каза  българският еврокомисар Мария Габриел. По думите й районът сред Балтийско, Черно и Адриатическо море, с помощта на нововъведенията в образованието и науката, има капацитета да бъде софтуерен водач.

В двудневния конгрес представителите на българския и интернационалния бизнес ще разискват по какъв начин съответно в публично-частно партньорство да се реализира енергийна, транспортнаи софтуерна съгласуваност в региона, заключен сред Балтийско, Адриатическо и Черно море. Това са Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Румъния и България.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР