Инициативата на младежите за човешки права в Сърбия поиска да

...
Инициативата на младежите за човешки права в Сърбия поиска да
Коментари Харесай

Кметът на Белград мълчи за военните престъпления на Ратко Младич

Инициативата на младежите за човешки права в Сърбия изиска да бъде отстранен обликът на босненския сръбски боен водач Ратко Младич от стена на постройка в центъра на Белград и по този мотив кметът на сръбската столица Александър Шапич съобщи, че не знае направил ли е Младич военни закононарушения по време на войната през 90-те години в Босна, само че знае, че е защитавал сръбския народ в Босна и Херцеговина, написа вестник " Данас ".

Шапич съобщи, че Международният арбитражен съд за военните закононарушения в някогашна Югославия за него е изгубил легитимност, когато оправда хърватските генерали Анте Готовина и Младен Маркач, някогашния командващ босненската войска в Сребреница военачалник Насер Орич и някогашния пълководец на Армията за избавление на Косово Рамуш Харадинай.

" Не знам кой какво е правил по време на войната в Босна, тъй като не съм бил там. Това, което знам е, че Ратко Младич е защитавал сръбския народ и евентуално в случай че не е бил там, сърбите в Босна щяха да имат ориста на сърбите в Хърватия. Щяха да бъдат убивани и прогонени от родните си места. Извършвал ли е военни закононарушения по време на войната, в действителност не знам ", сподели Шапич.

Кметът посочи, че постоянно може да се беседва за графитите в Белград и за реда в общината, само че моли обществото да не намесва в тези въпроси Хагския арбитражен съд и неговите присъди. " В подобен случай сте на неверен адрес и ще би трябвало да почакате някой различен кмет да пристигна на мястото ми и да ви извършва този тип " хагски стремежи ", сподели Шапич, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР