Инициатива ще връща българи от чужбина у нас. Това бе

...
Инициатива ще връща българи от чужбина у нас. Това бе
Коментари Харесай

Кампания ще връща българи от чужбина

Инициатива ще връща българи от чужбина у нас. Това бе решено през седмицата на среща сред министъра на стопанската система Емил Караниколов и шефа на Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия Бойко Таков. Двамата взеха решение да поддържат Движение „ Национална идея “ (ДНК), чиято съществена цел е демографията и в частност да подтиква завръщането на българи, които живеят в чужбина, назад в страната.

В наличието на министър Караниколов се подписа двустранно съглашение за съдействие, което планува организацията да спомага в разпространяването на новата самодейност на неправителствената организация за основаване на онлайн платформа, свързваща българи, живеещи в чужбина, с родния бизнес и представяща опциите в другите райони на България за кариерно развиване и живот, измежду българския бизнес и работодателските организации. Емил Караниколов съобщи своето предпочитание да поддържа самодейността посредством показване на платформата пред българските общности по света по време на негови публични визити.

Инициативата Bulgaria wants you” ще започва при започване на 2020 година, като ще дава информация за свободни работни позиции, ще оказва административна помощ при завръщане в съответен район и ще показва фирмите и техните задължения, които биха поели пред новите си чиновници. В специфична секция на уеб страницата ще може да се употребява и специфичен калкулатор, който ще дава информация за стандарта на живот в българските области и ще дава опция за сравняване със стандарта на страната, в която българските жители живеят.

Проучване на „ Маркет Линкс “ е посочило, че близо 69% от българите, обмислящи завръщане в страната от чужбина, биха употребявали платформата.

В началото на годината Евростат заяви, че България е една от шестте европейски страни, в които броят на емигрантите надвишава този на имигрантите. Според годишния отчет на Националния статистически институт 31 263 българи са емигрирали през 2018 година Половината от тях са мъже на възраст сред 20 и 39 години, а към 16% са по-млади от 20 години.

Все отново се регистрира лек растеж на завръщащите се - 13 060 през 2017 година и 16 169 през 2018. Тъжната статистика е, че болшинството от завърналите се отиват в бюрата по труда, с цел да подадат документи за обезщетение за безработица.

Премиерът Бойко Борисов обаче счита, че има сериозен растеж на завърналите се българи. Той неведнъж е заявявал, че напъните на държавното управление да се върнат повече български фамилии, живеещи в чужбина, дават резултат. Той подчерава голямото значение на взаимната работа с Асоциацията на българските учебни заведения в чужбина. По думите му противоположната миграция се случва, когато се обезпечат по-добри условия за живот, само че и се основат условия, тъй че да бъдат готови децата на фамилиите, които желаят да се върнат в България. "Стотици фамилии се обърнаха към нас с готовност да се върнат ", уточни министър-председателят.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР