Информацията бе съобщена на заседание на Консултативния съвет по въпросите

...
Информацията бе съобщена на заседание на Консултативния съвет по въпросите
Коментари Харесай

Над 64 000 е броят на туристите, посетили старопрестолен Видин през 2023 година

Информацията бе обявена на съвещание на Консултативния съвет по въпросите на туризма към Община Видин, което се организира в залата на Общинския съвет. То бе намерено от Борислава Борисова – заместник-кмет по филантропични действия и обществена политика и ръководител на Консултативния съвет. „ Общината продължава да концентрира напъните си върху развиването на туризма и основаването на нови туристически артикули и благоприятни условия за привличане на от ден на ден гости от страната и чужбина “ – сподели тя и разгласи дневния ред на срещата.

Заседанието включваше разглеждане на плана на доклада за осъществяване на Годишната стратегия за развиване на туризма на територията на Община Видин през 2023 година, приемане на доклада за 2023 година от членовете на Консултативния съвет, показване, разискване и утвърждение на плана на Годишната стратегия за развиване на туризма през 2024 година

Отчетът за 2023 година бе показан от Цецка Цокова – основен специалист „ Реклама и информация в туризма “ в Община Видин. Тя уточни някои статистически данни, свързани с увеличението на броя на туристите, посетили града ни.

През 2023 година той надвишава 64 000 души, а през 2022 година е малко повече от 50 000. Най-посещаваният туристически обект остава средновековният палат „ Баба Вида “. Той е прегледан от над 37 700 туристи през 2023 година, което спрямо миналата година е с към 5 000 повече.

Цокова означи, че съгласно разбора мнението на туристите по отношение на настаняването в нашите хотели е доста положително и дава отговор на упованията им за качество и цена. Легловата база е над 1000. Положителна е оценката и за местата за хранене и развлечения.

Цецка Цокова обърна внимание и на обстоятелството, че в града ни има към този момент нов туристически обект – това е Културен център „ Жул Паскин “, който за 4 месеца от откриването му е посетен от 8 200 души. Центърът е подобаващ и желан и за конферентен туризъм.

Главният специалист уточни още, че огромна част от културната стратегия на Община Видин заемат към този момент утвърдили се фестивали, които се организират съвсем целогодишно. В доклада са намерили място също дейностите, които осъществят и нашите културни институти като Регионалния исторически музей, Регионалната библиотека, Симфониета – Видин, в това число и Общински културен институт „ Дунав “.



Отбелязано бе, че Общината към този момент 11 години взе участие в интернационалното туристическо ревю „ Ваканция и СПА Експо “ в София, където се популяризират опциите, които оферират Общината и нейните сътрудници. За рекламата в областта на туризма способстват и изявленията в профилирани двуезични туристически списания.

В тази връзка Борислава Борисова добави, че през предходната година е сниман епизод за Видин в телевизионната поредност „ Без багаж “, която се излъчва в българския ефир от 17 години и в разнообразни страни по света на четири континента, като такава реклама до момента не е правена. Заместник-кметът обърна особено внимание и на организирането на обичайния Видински панаир – събитие, което събира доста хора както от района и от цяла България, по този начин и от прилежащите страни Сърбия и Румъния. Борисова означи и друго добило известност събитие – Летните музикални празници, които се организират за трети път по концепция на проф. Иванка Нинова.

Основна цел, заложена в Годишната стратегия за 2024 година, е културно-историческият туризъм, в комбиниране със събитийния като запас за развиване на резистентен туризъм в Община Видин и привличане на по-голям брой гости. В програмата намират място както обичайни събития на Общината и на културните институти, по този начин и нови, разнородни по темперамент начинания, които ще предложат атрактивни преживявания за гостите на град Видин.

След приемането й от Общински съвет – Видин, Годишната стратегия ще бъде оповестена в формалната интернет страница на Община Видин.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР