Инфлацията в Швеция е намаляла по-малко от очакваното през май,

...
Инфлацията в Швеция е намаляла по-малко от очакваното през май,
Коментари Харесай

Концертите на Бионсе може да са повлияли на инфлацията в Швеция: Главният икономист на Danske Bank

Инфлацията в Швеция е намаляла по-малко от предстоящото през май, защото почитателите на Бионсе от целия свят са се стекли на концертите ѝ в Стокхолм, което евентуално е довело до повишение на цените в хотелите и заведенията за хранене, сочат данните, оповестени от Статистическата работа на Швеция.

Потребителските цени се покачиха с 9,7% през предишния месец на годишна база, което е спад по отношение на 10,5% през април, падайки под 10% за първи път от шест месеца, се споделя в отчета.

Базисната инфлация, която изключва разноските за сила и резултата от измененията в лихвените проценти, скочи с 8,2% на годишна база, което е повече от предстоящите 8,1% от Риксбанк, шведската централна банка.

Въпреки че понижението на цените на електрическата енергия и храните способства за по-ниския ритъм на инфлация през май, разноските за някои артикули и услуги са се нараснали, съобщи статистикът в Статистическия институт на Швеция Микаел Нордин.

Главният икономист за Швеция в Danske Bank Майкъл Грен свърза по-високата инфлация с турнето, осъществено от американската R&B звезда.Изглежда, че началото на международното турне на Бионсе в Швеция е повлияло на инфлацията през май, само че не е несъмнено с какъв брой ", споделя той. Грен написа в Туитър, че шумно рекламираните концерти на Бионсе през май, с които тя означи първото си независимо турне от седем години насам, евентуално са съдействали за 0,2 от добавените към инфлацията 0,3 процентни пункта.

Повече от 80 000 почитатели на Бионсе заляха Стокхолм в продължение на две нощи и евентуално способстваха за изненадващо внезапното нарастване на цените в хотелите и заведенията за хранене, които през май се покачиха с 3,3% спрямо предходния месец. Цените за отдих, културни действия и облекло също се покачиха, сочат данните.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР