Инфлацията в САЩ се е повишила повече от очакваното през

...
Инфлацията в САЩ се е повишила повече от очакваното през
Коментари Харесай

Инфлацията в САЩ е над очакваното за януари, оправдава предпазливия Фед

Инфлацията в Съединени американски щати се е повишила повече от предстоящото през януари, защото настойчиво високите цени на жилищата натежават на потребителите, заяви Министерството на труда във вторник, представено от CNBC и WSJ.

Индексът на потребителските цени, широкообхватна мярка за цените, с които се сблъскват купувачите на артикули и услуги в цялата американска стопанска система, се е нараснал с 0,3% за месеца и с 3,1% на годишна база, заяви Бюрото по трудова статистика. 

Икономисти, интервюирани от Dow Jones, чакаха месечно нарастване от 0,2% и годишно нарастване от 2,9%.

Като се изключат нестабилните цени на храните и силата, по този начин нареченият главен Идеологически подривни центрове се форсира с 0,4% през януари и с 3,9% по отношение на миналата година. Прогнозата беше надлежно за 0,3% и 3,7%.

Т. нар. цени за заслон, които съставляват към една трета от тежестта на Идеологически подривни центрове, съставляват огромна част от нарастването. Индексът за тази категория се е повишил с 0,6% за месеца, допринасяйки за повече от две трети от главното нарастване. На 12-месечна база нарастването е с 6%.

Цените на храните са се повишили с 0,4% по отношение на предходния месец. Енергията компенсира част от нарастването със спад от 0,9% значително заради спада от 3,3% в цените на бензина.

Фючърсите на фондовия пазар паднаха внезапно след обявата на отчета, а доходността на държавните облигации се увеличи.

Данните идват в миг, в който Федералният запас се стреми да дефинира верния баланс за паричната си политика през 2024 година Въпреки че финансовите пазари желаят нападателно понижаване на лихвените проценти, централните банкери на Съединени американски щати са по-предпазливи в обществените си изказвания.

Представителите на Фед чакат инфлацията да се намали до годишната си цел от 2%, смятайки, че цените на жилищата ще се забавят през годината. Увеличението от януари може да се окаже проблематично за централната банка, от която се чака да стартира да смекчава най-строгата си парична политика от повече от две десетилетия.

Икономистите като цяло чакат инфлацията да се охлади тази година, само че предизвестяват, че процесът може да бъде неравномерен.

Въпреки че цените към този момент не се повишават толкоз бързо, колкото преди година – а в някои случаи даже падат – те към момента са много над тези преди пандемията. Прогнозите на икономистите допускат, че мярката на Министерството на труда за общите потребителски цени е повишена с 19,3% този януари по отношение на четири години по-рано, тъкмо преди удара на пандемията. За разлика от това цените са се повишили с 8,9% през четирите години, завършили през януари 2020 година

Анализ на потребителски данни от Института на Bank of America откри, че семействата са склонни да вършат доста повече разноски месечно за храна и питиета в заведения за хранене и питейни заведения, за хранителни артикули и за бензин, в сравнение с за други артикули. Данните на Министерството на труда демонстрират, че цените и в трите категории с чести транзакции са по-високи по отношение на цените преди пандемията като цяло.

Част от скептицизма на американците за стопанската система въпреки всичко избледнява. Федералният запас на Ню Йорк заяви в понеделник, че делът на респондентите в месечното изследване на потребителите, които считат, че финансовото положение на семейството им ще се усъвършенства след година, се е нараснал до 34,1% през януари от 30,6% през декември, отбелязвайки най-високото си равнище от септември 2020 година Проучването също по този начин сподели, че потребителите чакат цените да се покачат с 3% през идната година – най-ниската цифра от декември 2020 г.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР