Инфлацията в Обединеното кралство достига 6,7% през септември, което е

...
Инфлацията в Обединеното кралство достига 6,7% през септември, което е
Коментари Харесай

Инфлацията в Обединеното кралство остава устойчива

Инфлацията в Обединеното кралство доближава 6,7% през септември, което е малко над упованията, като остава непроменена по отношение на предходния месец.

На месечна база главният показател на потребителските цени се покачва с 0,5%, в сходство с упованията, оповестява CNBC. Предварителните прогнози на икономисти пред Reuters сочат годишен ритъм от 6,6% и месечно покачване от 0,5%.

Най-голям принос за ограничение на инфлацията имат храните и безалкохолните питиета, чиито цени се намаляват на месечна база за първи път от септември 2021 година, оповестяват от Службата за национална статистика в сряда. В противоположна посока работят цените на горивата.

Основният показател на потребителските цени - който изключва волатилните цени на храните, силата, алкохола и тютюневите произведения - доближава 6,1% на годишна база, което е спад по отношение на 6,2% през август, само че е малко над консенсусната прогноза от 6%.

" Както видяхме в други страни от Г-7, инфлацията рядко пада по стръмна линия, само че в случай че се придържаме към проекта си, тогава към момента чакаме тя да продължи да понижава и през тази година ", се казава в изказване канцлерът на хазната на Обединеното кралство Джереми Хънт. " Днешните вести единствено демонстрират, че това е още по-важно, с цел да можем да облекчим натиска върху фамилиите и бизнеса. "

За август показателят на потребителските цени в Обединеното кралство изненадва със спад до 6,7%, под упованията, което стимулира Английската централна банка да приключи серията от 14 следващи покачвания на лихвените проценти. От декември 2021 година насам банката поредно повишаваше лихвите в опит да овладее инфлацията, като през август увеличи главния си лихвен % от 0,1% първоначално до 15-годишен връх от 5,25%.

Пазарът прави оценка на към 77% вероятността Английската централна банка още веднъж да задържи постоянни лихвите на идващото си съвещание на 2 ноември.

По-високи лихвени проценти за по-дълго време

Маркъс Брукс, основен капиталов шеф в Quilter Investors, декларира, че " бавният и постоянен " път на Англия назад към задачата на Английската централна банка за инфлация от 2% надали ще е доста къс.

" С повишаването на геополитическото напрежение цените на силата и бензина още веднъж потеглят нагоре и инфлационният напън рискува да засегне стопанска система, която мина през мъчителна рецесия на разноските за живот. Засега разказът за по-високи за по-дълго време лихвени проценти ще продължи да се резервира ", декларира той.

Макар че заплатите в този момент нарастват по-бързо от цените, Брукс счита, че проблемите за семействата от предходното стягане на паричната политика на " към момента не са усетена същински ", и допуска, че банката се нуждае от " най-малко още едно нарастване на лихвите " в светлината на последните статистики.

" Въпросът е по кое време направеното ще бъде задоволително, само че в случай, че инфлацията не може да се върне до по-приемливи равнища толкоз дълго време, е мъчно да се отговори на този въпрос и има риск от неверни стъпки ", споделя Брукс и прибавя, че въпреки Английската централна банка да е " направила задоволително ", институцията " няма да желае да наподобява, че не прави нищо " в изискванията на трайно висока инфлация.

Официалните данни, оповестени във вторник, демонстрират умерено повишаване на заплатите и разхлабване на изискванията на пазара на труда - и двата индикатора се наблюдават от близко от Английската централна банка, защото тя преценя какъв брой надълбоко инфлацията може да се настани в английската стопанска система.

Хетал Мехта, началник на отдела за стопански проучвания в St James's Place, декларира, че в композиция с данните за пазара на труда от вторник индикаторът за показателя на потребителските цени " не е огромна изненада, която би могла да накара централната банка да преразгледа опцията за задържане на растежа на лихвите на идващото си съвещание през ноември ".

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР