Инфлацията в Германия рязко се ускори през септември до 10%,

...
Инфлацията в Германия рязко се ускори през септември до 10%,
Коментари Харесай

Енергийната криза доведе до двуцифрена инфлация в Германия

Инфлацията в Германия внезапно се форсира през септември до 10%, демонстрират експресните данни на Федералната статистическа работа (Destatis). За съпоставяне - през август индикаторът беше на равнище от 7.9%. Потребителските цени в Германия не престават да порастват вследствие на задълбочаващата се енергийна рецесия, както и на продължаващите спирания на веригите за доставки.

Индексът на потребителските цени остава над 7% за седми следващ месец. Месечната инфлация доближава 1.9%. 

Инфлационното ниво доближи нов връх от 10% в обединена Германия. Основната причина за високата инфлация към момента е мощното повишаване на цените на енергийните артикули, само че все по-често виждаме и повишаване на доста други артикули, изключително на храната “, сподели доктор Георг Тийл, президент на Destatis.

По думите му принос за растежа е имал и краят на въведените ограничения за поддръжка - билетът от 9 евро и отстъпката при горивата. С отпадането на тези ограничения цените в превоза са се покачили с 14% на годишна база през септември (след 3.7% растеж през август).

Енергийните артикули са поскъпнали с 43.9% за година, като силата за семействата е станала с 51.8% по-скъпа. Цената на природния газ е била с 95.1% по-висока, до момента в който тази на електроенергията - с 21%. Цените на горивата са нарастнали с 30.5% през септември, до момента в който през август годишното нарастване се е равнявало на 16.5 на 100.

Анализът на Destatis демонстрира още, че инфлацията отвън цените на силата, е била 6%.

Хармонизираният с Европейски Съюз показател на потребителските цени в Германия е повишен с 10.9% през септември, потвърждавайки предварителните данни, до момента в който на месечна база нарастването е 2.2%.

Данните удостоверяват, че казусът с високата инфлация както в Германия, по този начин и в цяла Европа, остава забранен и ще ускори упованията, че ЕЦБ може да увеличи главните си лихвени проценти нападателно на идващото си съвещание на 27 октомври.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР