Инфлацията в еврозоната се повиши над нивото от 10% през

...
Инфлацията в еврозоната се повиши над нивото от 10% през
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната удари нов рекорд - надхвърли 10 %

Инфлацията в еврозоната се увеличи над равнището от 10% през месец октомври, наблягайки сериозността на рецесията с разноските за живот в района и засилвайки натиска върху Европейската централна банка. Според предварителните данни на Евростат общата инфлация доближава 10,7% на годишна база през приключващия месец, което е най-високата стойност от основаването на еврозоната. През последните 12 месеца, блокът от 19 страни е изправен пред по-високи цени, изключително на силата и храните. Цените започнаха да порастват още по-бързо след нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари, написа CNBC.
 
Разходите за сила се чака да доближат най-голям годишен растеж през октомври, скачайки с 41,9% на годишна база по отношение на 40,7% през септември. Цените на храните, алкохола и тютюна също се покачиха през същия интервал, като скочиха с 13,1% по отношение на 11,8% през предходния месец. " Инфлацията скочи още веднъж през октомври и е същински хелоуински призрачен сън за ЕЦБ ", споделят анализатори от Pantheon Macroeconomics.
 
" Продължаващият скок на потребителските цени и към момента устойчивото вътрешно търсене през лятото демонстрират риск Европейската централна банка да увеличи лихвите със 75 базисни пункта през декември, вместо с 50 базисни пункта, както се чака сега. ", предизвестява Саломон Фидлър, икономист в Berenberg, представен от Expert.
 
Покачването на инфлацията в еврозоната се дължи на по-бързия растеж на цените в обособените страни. В Италия общата инфлация се повиши до 12,8% на годишна база, надхвърляйки упованията на анализаторите. В Германия потребителските цени са скочили до 11,6%, а във Франция цифрата им доближава 7,1%.
 
Различните стойности са израз на ограниченията, подхванати от националните държавни управления, както и равнището на взаимозависимост, което нациите имат или са имали от съветските въглеводороди. Има обаче страни от еврозоната като Естония, Латвия и Литва, в които инфлацията е повишена с над 20%.
 
Европейската централна банка, чиято съществена цел е да управлява инфлацията, ще продължи да покачва лихвите през идващите месеци в опит да понижи цените. Миналата седмица паричната институция увеличи лихвените проценти със 75 базисни пункта за втори следващ път, а ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард призна, че вероятността от криза в еврозоната се е засилила.
 
Данните за растежа, оповестени в понеделник, демонстрират напредък на Брутният вътрешен продукт (брутен вътрешен продукт) от едвам 0,2% за еврозоната през октомври. Това е откакто районът набъбна със скорост от 0,8% през второто тримесечие. Само Белгия, Латвия и Австрия записват равнища на Брутният вътрешен продукт под нулата. 
 
Досега 19-членният блок съумя да избегне рецесията, само че забавянето на стопанската система е явно. Няколко икономисти предвиждат, че ще има стесняване на Брутният вътрешен продукт през настоящото тримесечие.
 
" Увеличението на Брутният вътрешен продукт на еврозоната през третото тримесечие не трансформира нашето мнение, че еврозоната е на прага на криза. Но защото инфлацията е скочила до много над 10%, ЕЦБ ще даде приоритет на ценовата непоклатимост и ще продължи с повишението на лихвените проценти ", споделя Андрю Кенингам, основен икономист за Европа в Capital Economics.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР