Инфлацията в еврозоната се понижи по-малко от очакваното през февруари,

...
Инфлацията в еврозоната се понижи по-малко от очакваното през февруари,
Коментари Харесай

POLITICO: Инфлацията в еврозоната падна по-малко от очакваното през февруари

Инфлацията в еврозоната се намали по-малко от предстоящото през февруари, повишавайки вероятността Европейската централна банка да изчака до лятото, преди да стартира да понижава лихвените проценти.

Инфлацията спадна до 2,6% от 2,8% през януари, демонстрираха предварителни данни на Евростат в петък. Анализаторите чакаха той да падне до 2,5%.

Основната картина също сподели, че ценовият напън към момента е твърдоглав, макар краткотрайните признаци за усъвършенстване. Като се изключат по-променливите детайли като храна, алкохол, тютюн и сила, инфлацията се забави до 3,1 % от 3,3 % през януари - само че това също беше над консенсусната прогноза от 2,9 %.

Прочитането ще укрепи мнението на тези в ЕЦБ, които споделиха, че е прекомерно рано да се стартира разискване на понижения на лихвите. Гуверньорът на Австрийската национална банка Робърт Холцман сподели пред POLITICO тази седмица, че няма възможност сходна полемика преди юни.
Ръстът на цените на услугите, където натискът върху заплатите нормално се вижда по-лесно, се забави нищожно до 3,9 %, потвърждавайки по-ранни данни от някои от най-големите държави-членки на блока.

„ Тези цени на услугите са постоянни, в този момент са виновни за половината от главната инфлация, което ще накара ЕЦБ да се усеща неловко “, написа в X Пепейн Бергсен, анализатор на макрополитиката на Европейски Съюз в Medley Advisors.

Очаква се общата инфлация да бъде неравномерна през началото на 2024 година, като огромните базови резултати имат наклонност да преувеличават главната наклонност за връщане към непоклатимост. Преговорите за заплащането и тяхното влияние върху цените също са основен фактор, като служащите се стремят да възстановят изгубената покупателна дарба след две години, в които заплатите не съумяха да се оправят с цените.

Висшите политици сложиха огромен акцент върху измененията в заплатите, надявайки се на умерено нарастване на заплатите и на доказателства, че компаниите гълтам по-високите разноски за труд в своите маржове на облага, вместо да ги трансферират на потребителите.

ЕЦБ чака инфлацията да се движи към 2,7 % през 2024 година и да доближи задачата си едвам през втората половина на идната година. Въпреки това, тя сподели, че е евентуално да преразгледа тези прогнози на срещата си идната седмица, а старши икономисти в банката разгласиха изследователска публикация по-рано тази седмица, в която се допуска, че може да доближи задачата още в средата на тази година.

Данните за заетостта в еврозоната, оповестени по едно и също време, демонстрираха, че пазарът на труда към момента е относително здрав. Сезонно поправеното равнище на безработица се върна до рекордно ниското равнище от 6,4% през януари, от 6,5% през декември и 6,6% преди година.

Докато пазарът на труда сподели резистентност на фона на най-бързото нарастване на разноските за заеми в историята, стопанската система е в застой, откогато ЕЦБ стартира да покачва лихвените проценти през юли 2022 година Еврозоната съвсем избегна рецесията в края на предходната година, само че поредните тримесечия на дребен или никакъв напредък породиха опасения, че високата цена на парите ще попречи на всяко зараждащо се възобновяване.

В петък данните от изследването на S&P Global демонстрираха, че индустриалният бранш в еврозоната към момента се свива през февруари, макар че водещият показател допуска, че секторът е достигнал дъното към края на предходната година.

Източник: POLITICO
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР