Инфлацията в еврозоната падна до най-ниското си ниво от две

...
Инфлацията в еврозоната падна до най-ниското си ниво от две
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната падна до най-ниското си ниво от две години насам

Инфлацията в еврозоната падна до най-ниското си равнище от две години насам през септември, демонстрират данни на Евростат. Това е и първият симптом, че дейностите на Европейската централна банка (ЕЦБ) за преодоляване на повишението на цените дават резултат, като към този момент се чуват апели и за пауза в повишението на главния лихвен %.

Повишаването на потребителските цени през предишния месец е 4.3%, което е доста под регистрираните през август 5.2%. Това е и най-ниският индикатор от октомври 2021 година

Инфлацията като се изключи храните, силата, алкохола и тютюна спадна до 4.5% от 5.3% през август, което е най-голямото намаляване от август 2020 година Този индикатор се следи извънредно деликатно от страна на ЕЦБ, като повода за това е, че тези три сегмента са най-променливи и може да замъглят действителната икономическа обстановка.
Реклама
Тези данни евентуално ще засилят убеждението на ЕЦБ, че тя е повишила лихвените проценти задоволително, с цел да смъкна инфлацията до задачата от 2% до 2025 година " Базовите резултати изиграха основна роля в обяснението на внезапния спад на инфлацията, само че числата също по този начин допускат, че главният инфлационен напън става по-малко мощен ", сподели пред Reuters Диего Искаро, началник на европейската стопанска система в S&P Global Market Intelligence. " Данните ускоряват мнението, че лихвените проценти евентуално са достигнали своя връх в сегашния цикъл на стягане ", добави той.

Спадът на покачването на цените е широкообхватен, като всички категории са нараствали с по-бавни темпове, а цените на силата са се намалили внезапно за пети следващ месец. Отделен отчет сподели, че цените на вноса в Германия - които са склонни да водят потребителските цени, защото Берлин доставя доста междинни артикули и първични материали от чужбина - записаха най-големия спад на годишна база от ноември 1986 година насам. От другата страна на Атлантическия океан Данните от Съединени американски щати също ускориха очакванията, че най-големият скок на потребителските цени изчезва бързо. За годината до август индикаторът, който е главният показател на разноските за персонално ползване на Федералния запас, се увеличи с 3.9%. Това е спад по отношение на август, когато бяха измерени 4.3%.

Според икономисти данните са по-значими от незначителното нарастване на общата инфлация до 3.5%. Причината за това са по-високите цени на петрола, като в случай че той се върне на предходните равнища, цялостната картина би била по-добра.

Джейсън Фърман, професор от Университета в Харвард и някогашен чиновник на администрацията, сподели пред Financial Times, че данните за Съединени американски щати означават " три недвусмислено положителни месеца поред " за главната инфлация, която изключва силата и храните. В бележки, оповестени в петък, Джон Уилямс - президентът на Федералния запас на Ню Йорк, отбелязва, че ценовият напън, въпреки и към момента висок, е намалял. Той твърди, че централната банка на Съединени американски щати може да е " на или покрай пиковото равнище на целевия диапазон за лихвата на федералните фондове ". Референтният % е на 22-годишен връх сред 5.25 и 5.5%.
Реклама
Длъжностните лица не се ангажираха с нуждата от ново нарастване на лихвения % с четвърт пункт тази година. Поредица от вероятни усложнения, които варират от задаващото се затваряне на държавното управление до идното приключване на стратегиите за помощ от епохата на пандемията, в този момент се стоварват върху най-голямата стопанска система в света. Според анализатори това затвърждава залозите измежду пазарните участници, че Фед в действителност е завършил с повишението на разноските по заемите.

Служителите на Фед обаче са безапелационни, че ще би трябвало да задържат лихвените проценти на високи равнища за дълго време. В противоположен случай контролът над повишението на цените може да бъде изтърван и още веднъж да забележим забележителен скок.
Свързани публикации Затоплянето на връзките сред Съединени американски щати и Иран може да се отрази на петролния пазар 28 септември 2023, 11:00 Темпът на напредък на кредитирането слезе под 10% през август 26 септември 2023, 15:40
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР