Инфлацията в България за първи път от доста време насам

...
Инфлацията в България за първи път от доста време насам
Коментари Харесай

Николай Василев: Изпълнихме мерките за чакалнята

Инфлацията в България за първи път от много време насам е малко от горната страна - 0,8%, което е близо до нулата. Това обаче въобще не е проблем за влизането на страната ни в чакалнята на еврозоната, сподели някогашният министър на стопанската система Николай Василев в изявление за бТВ.

Икономистите не сме сюрпризирани от цифрата на инфлацията, сподели той.

Същевременно обаче всички международни икономисти мълчат сега по тематиката ще има ли тази година инфлация, или дефлация. Но това не е проблем за еврозоната, защото ние ще влизаме в чакалнята, а там въобще няма такова условие.

По думите му съгласно критерия дълг към Брутният вътрешен продукт България има сребърен орден в цяла Европа. Страната ни е в по-добро положение по отношение на тези критерии, в сравнение с множеството европейски страни, които към този момент са в еврозоната.

Василев изясни, че никакви числа не могат да ни спрат, единствено политически въпроси от двете страни. Първо, би трябвало да сме сигурни, че желаеме, защото не всички институции бързат натам. От друга страна, би трябвало да ни пуснат политически.

Ситуацията с Шенген е напълно същата - отговаряме на критериите, само че не ни пускат политически.

По мотив подпомагането на ПИБ с пари от страната, която влиза с миноритарен дял в банката, Василев изясни, че става дума за компромис - неофициално стабилизирането на една банка. Така съгласно него българската банкова система ще е още по-стабилна.

"Това не е най-лошото нещо, което страната може да направи. Добра стъпка към еврозоната е. Ако не беше това, може би нямаше да се прави. Държавата има миноритарен дял и моята вяра е, че това е краткотрайно ", сподели Василев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР