Инфлацията у нас продължава да намалява, но много бавно. За

...
Инфлацията у нас продължава да намалява, но много бавно. За
Коментари Харесай

Инфлацията продължава да пада, но бавно и полека

Инфлацията у нас продължава да понижава, само че доста постепенно. За ноември годишното повишаване на цените е 5,4%, откакто предходния месец беше 5,8%, а преди този момент - сред 6 и 7 на 100.

От данните излиза, че сега България е на трето място по най-висока инфлация в Европейски Съюз. По-голяма от нашата е единствено в Хърватия, където е 5,5%, и в Словакия, където е 6,9%. В половината от страните членки годишното повишаване на цените е под 2%, а в Белгия даже се появи дефлация на годишна база - цените през ноември там са с 0,7% по-ниски от тези през ноември предходната година. Около една трета от страните в Европейски Съюз обаче още не са оповестили данните за ноември.

През този месец има напълно леко понижение на цените на горивата, които бяха скочили в последно време. Масовият бензин А95 да вземем за пример през ноември е поевтинял с 2,5%, а дизелът - с 2,1%.

За сметка на това обаче има покачване с 1,4% на всички цени за режийните разходи за жилището, които включват вода, ток, парно и газ, и това е оказало най-съществено въздействие върху месечната инфлация. При питателните артикули, алкохола и тютюневите произведения месечното повишаване на цените е едвам с 0,1%.

Ако се гледат данните за повишаването на цените на годишна база, през ноември олиото е с 21,4% по-евтино, в сравнение с през предишния ноември. С максимален % през същия интервал са поскъпнали самолетните билети - с 50%. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР