Инфлацията смаза малкия и средния бизнес, докато IТ браншът бележи

...
Инфлацията смаза малкия и средния бизнес, докато IТ браншът бележи
Коментари Харесай

Инфлация ли? Програмистите печелят все повече пари - особено в София и Пловдив

Инфлацията смаза дребния и междинния бизнес, до момента в който IТ браншът бележи напредък. До този извод стигна GlasNews след бързо изследване на пазара на труда.

Преди появяването на COVID-19 заплатите на българските програмисти варираха съгласно тяхната локация. В София да вземем за пример, където има най-вече кодери по отношение на глава на популацията, междинната чиста заплата на един senior (старши) програмист беше сред 5000-7000 лв.. Във втория най-предпочитан от фирмите град, а точно Пловдив, междинната чиста заплата беше сред 4000-6000 лв.. Разбира се, опитът с другите технологии (програмни езици) също е значим фактор при определянето на възнаграждението.

Оказва се обаче, че през последната година сполучливо се постанова наклонността за работа от разстояние. Този модел разрешава на софтуерните компании да разширят търсенето на нови фрагменти, като на процедура „ отстранява границите “, наложени от офис локациите и им разрешава да наемат чиновници от всяка точка на страната, като това даже им икономисва разноски за офис пространство и консумативи. Този триумф кара компаниите да продължат с тази процедура даже след разхлабването на Коронавирус ограниченията, като доста от тях разрешават на чиновниците си те самите да изберат дали да работят от у дома.

Поради непрекъснатия апетит за нови експерти тази смяна направи пазара много нападателен, като фирмите в устрема си да наемат нови чиновници оферират все по-големи заплати, а местоположението на чиновниците играе все по-малка роля в определянето им. Проучване на GlasNews демонстрира, че през последната година междинната чиста заплата за един старши софтуерен инженер в столицата е сред 6000-8000 лв., а в Пловдив е от порядъка на 5000-7000 лв., което е с съвсем 20 на 100 по-висока по отношение на заплатите преди пандемията.

Този модел търпи триумф и в международен мащаб, като отваря доста нови благоприятни условия за българските програмисти и на международния пазар. Все по-често те получават оферти за работа в чужбина, без даже да се постанова да сменят мястото, където живеят, освен това с много атрактивно възнаграждение по отношение на това, предлагано от българските софтуерни компании.

Автор: Десислава Дамянова, стажант-репортер
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР