Инфлацията ще продължи да расте, докато не обуздаем цените на

...
Инфлацията ще продължи да расте, докато не обуздаем цените на
Коментари Харесай

Икономист за инфлацията у нас: Запасете се със зимнина! Ще бъде тежко!

Инфлацията ще продължи да пораства, до момента в който не обуздаем цените на горивата. Това сподели за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус " икономическият консултант на КТ " Подкрепа " Ваня Григорова. 

" Още при започване на годината казахме, че това би трябвало да е съществена цел. Да, диверсификация – да, само че когато си обезпечил различни, евтини, налични горива. Всички знаят, че в производството на който и да е артикул се употребява гориво – газ, бензин, пропан-бутан, каквото и да е. Без горива това не може да се случи. Спомняте си евентуално, че при започване на годината най-високият растеж беше на превоза. Защо? 80%, 80% имаше. Именно поради цената на горивата ", сподели тя.

Григорова посочи, че това е кръвоносната система на една стопанска система и ако не успеем да удържим наличните цени на тази кръвоносна система, няма по какъв начин да не се отрази на цялото тяло. Според нея е трябвало да се продължи договорът с " Газпром ".

" Това, което трябваше да се направи, трябваше да се направи от предходното държавно управление. Първо, трябваше да се продължи договорът с " Газпром “. Второ, би трябвало да припомня, че когато Европейският съюз, в това число и България, наложи наказания върху петрола, тогава българското държавно управление съумя да извоюва доста добра дерогация за петрола, т.е. ние ще можем да продължаваме да внасяме нефт, да преработваме суровия нефт и в това число да изнасяме модифицираните артикули, а това беше една доста добра услуга за " Лукойл “. И против това ние трябваше да желаяме, да настояваме цената ни най-малко да се задържи на миналогодишните равнища, каквото може да се случи ".

Ваня Григорова сподели още, че българите си разрешават да оцеляват. 

" Позволява си да си купува съществени хранителни артикули, да си заплаща наема и сметките към момента, до момента в който това не стане отвратително и невероятно за него ", посочи икономическият консултант.

Това, от което спестяваме са почивки и просвета, и е обикновено, съгласно Григорова. 

" В последна сметка, пирамидата на Маслоу споделя, че би трябвало да се задоволяват първо физиологичните потребности на индивида и по-късно духовните. Именно това е, което вършим в този момент, и ще вършим в идващите месеци ".

Общото нарастване на цените е очевидно, безапелационна бе Ваня Григорова.

" Докато преди няколко месеца цената на едно яйце – скърбя, че влизам в такива битовизми може би, само че това е, което се вижда – до момента в който цената на едно яйце беше 30 стотинки в магазина, в този момент примерно може да се откри под 40. Млякото и млечните артикули в действителност доста се усилиха, цената им пъклен доста се усили. Млякото, което аз употребявам, беше към 1 лев, в този момент може да се откри най-евтино към 1,40 лв.. Очевиден е растежът, дори е по-висок от този, който споменахте вие – вие казахте 30%, освен това при този артикул е най-малко 40%. Това в границите на една година е в действителност унищожително ".

Вече започваме да променяме, сподели експертът - търсим не междинните равнища на продуктите, а ниските, тъй като заплатата не се е нараснала доста. Според Григорова ситуацията ще стане още по-сложно, ако се стигне до затваряне на учебни заведения за " дървени ваканции “.

Във връзка с това по какъв начин хората да пестят от средства тази зима Ваня Григорова предложи българите да се запасят със зимнина.

" Това, което можем и би трябвало да вършим всички ние, е да се запасим съгласно мен със зимнина. Това не е непознато на българина. Дори да не е усложнен, той прави това, защото ни е традиция. За страдание, за отоплението не бих могла да дам съвсем никакви рекомендации, защото от една страна нарастването на цената на газа към този момент докара до изключване на цели блокове от газопреносната система, в случай че още не сме почнали отоплителния сезон ".

Над 1000 лв. чисто би трябвало да бъде заплатата на човек, с цел да може да се оправя, безапелационна бе Ваня Григорова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР