Инфлацията отново забави ход през март, за трети пореден месец,

...
Инфлацията отново забави ход през март, за трети пореден месец,
Коментари Харесай

ОББ: Преработващата промишленост и търговията на дребно – мотори на растежа  

Инфлацията още веднъж забави ход през март, за трети следващ месец, само че към момента остава висока  Въпреки общия спад в обемa на индустриалното произвеждане, преработващата индустрия записва растежи Търговията на дребно стабилно пораства, без значение от инфлацията
 

Анализирайки динамичността на високочестотните знаци за индустриалното произвеждане и търговията за последните пет месеца, на фона на спадаща, само че към момента висока инфлация, ОББ разяснява основните трендове въз основа на наличните данни все още.
-->
Анализаторите на банката регистрират, че съгласно данните на Национален статистически институт индустриалното произвеждане като цяло записва наклонност на спад, макар подобрението през февруари. 

„ В индустрията  се откроява динамичността на преработващата индустрия, която след върхова стойност от +13.6% през октомври се забави до 1.8% приръст през февруари. Тя, на процедура, крепеше бранша през последните пет месеца, тъй като другите два сегмента на промишлеността: добивната индустрия и енергетиката, редовно се свиваха ”, разяснява основният икономист на ОББ доктор Емил Калчев.

„ Разбира се, слабите резултати на добивната индустрия и енергетиката за интервала отразяват, в някаква степен, подобряващите се  условия, в които работеше преработващата индустрия. И тя в последна сметка успяваше да употребява спадащите цени на суровините и силата, като продължи да записва растежи, въпреки и по-бавни. “, добави Калчев.

И при търговията се следи един сегмент (търговията на дребно), който регистрира освен систематични, само че и устойчиви растежи през последните пет месеца, и два сегмента, регистриращи спадове – търговията на едро и продажбите на коли.



„ Динамиката на търговията на дребно алармира за устойчиво възходящо ползване, което до февруари не бе повлияно отрицателно от инфлацията. Вероятно ще отчетем този факт и в Брутният вътрешен продукт статистиката по-късно този месец. “, изясни господин Калчев. 

От своя страна спадовете в търговията на едро се свързват със стесняване на вложенията, което до момента бе изразителен тренд в стопанската система, както и с съществуването на обилни ресурси в обособени браншове.

„ В селското стопанство, да вземем за пример, е прочут казусът със залежалата складирана продукция в условия на наближаваща нова годишна продукция. При това, към този момент при липса на логистична опция запасите да се осъществят посредством износ, даже производителите и търговците, които я имат, да вземат решение да го създадат. “, заключи доктор Калчев. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР