Инфлацията на парите може да е под контрол, но не

...
Инфлацията на парите може да е под контрол, но не
Коментари Харесай

Синдромът Млад меринджей: Защо компаниите измислят все по-безумни длъжности

" Инфлацията на парите може да е под надзор, само че не можем да кажем същото за раздуването в наименованията на длъжностите. Почти всички американци над 23-годишна възраст могат да се похвалят с " изпълнителен вицепрезидент " на визитната си картичка " - медията е Financial Times, създателят е проф. Ейдриън Фърнхам от " Юнивърсити Колидж " в Лондон. Годината е 1993 година

Нищо не се е трансформирало и това е наблюдаване, учредено на данни. Business Insider се базира на 2,4 млн. разгласи за работа, оценени от компанията Datapeople. От 2019 година насам " водещ " (lead) се употребява три пъти по-често в разгласи за начални позиции в софтуерната сфера. Думата " основен " бележи 57% растеж, а " младши " е с 50% спад. Авторите на разбора признават, че са шокирани.

Money.bg направи едно свое изследване в известните уеб сайтове за разгласи за работа в България и към 25-30% от тях са за мениджъри, специалисти, старши и основни (lead) фрагменти и сходни. Обявите за junior/младши позиции? Сумарно към 2%.

Нека и ние да се отърсим от шока и да потърсим отговор на въпроса за какво работата е една и съща, а индивидът, който я прави, е с все по-грандиозна служба:

Така наподобява по-добре пред клиентите

Знаете ли какъв брой вицепрезиденти в един миг са имали Goldman Sachs? 12 000. Не 12, не 120, не дори 1200. 12 000, една трета от чиновниците. Това се прави с една елементарна цел - чиновниците на начално и приблизително равнище да получат малко спомагателен престиж пред външни клиенти. Особено честа процедура е при капиталовите банки.

Както отбелязва Business Insider, в някои компании базата данни дори съдържа по две позиции на чиновник - действителна и такава " за пред хора ". Така търговците стават мениджъри " Бизнес развиване ", чиновниците от центъра за обслужване на клиенти - мениджъри " Потребителска задоволеност " и сходни.

Всъщност тактиката работи - единствено поради позицията нормално клиентите правят оценка по-високо служителя. Това е много тъжно.

Така се притеглят и задържат скъпи фрагменти

При позициите с по-високо възнаграждение названието на длъжността може да бъде фактор за това даден добър претендент да избере точно тази компания. Това е добре пристигнало за HR екипите.

При наддаването за в действителност положителните експерти спомагателният обществен пакет и бонусната скица костват пари. Това да измислиш мениджърска служба особено за случая е гратис.

Така се притегля ползата на най-младите

Gen Z са израснали с инфлуенсъри, обществени мрежи и упования за блестящ живот. В общия случай, те няма да го получат, само че въпреки всичко фирмите се нуждаят от млада кръв. Затова и най-малко видимо дават отговор на упованията им.

А те са съществени - по данни на JobSage 58% от представителите на Gen Z чакат покачване на всеки 18 месеца (два пъти по-често спрямо родителите им), а също така считат, че след единствено 6 години в дадена компания могат да стигнат до вицепрезидентско място.

Какво прави бизнесът? Измисля позиция вид " изпълнителен вицепрезидент " Нови канали за бизнес развиване " за Пешо, който по 12 часа дневно разказва артикули в онлайн магазина. Вицепрезидент ли е? Вицепрезидент е.

Така се оправдава спомагателният тормоз

Идваме си на думата. В Съединени американски щати законът разрешава да не плащаш на чиновник за труд в извънработно време, в случай че е на мениджърска позиция. В други страни (включително и у нас) се приема за даденост всеки с някакъв тип дори условно управителни функционалности в компанията да е разполагаем 24/7 и да не повдига въпроси, свързани с по 1-2 часа повече в офиса през ден. Или всеки ден.

Според учени от Харвард и от Тексаския университет заобикалянето на разпоредбите в Съединени американски щати ощетява чиновниците с 4 милиарда $ всяка година. Можете и сами да си визиите какви биха били цифрите, в случай че приказваме за целия свят.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР