Инфлацията е удачно време за теглене на заеми, смята кредитният

...
Инфлацията е удачно време за теглене на заеми, смята кредитният
Коментари Харесай

Удачно ли е да се теглят кредити по време на инфлация? Говори експертът

Инфлацията е удачно време за изтегляне на заеми, счита кредитният специалист Тихомир Тошев.

„ В момента има бързо понижаване на покупателната дарба на парите, което е подбудено от високата инфлация. За това в този момент, когато лихвите по заемите са ниски, е удачно да се взема заем за нещо в действителност необходимо - за жилище, за по-сериозни вложения в дома (ремонти, промяна на дограми, възстановяване на изискванията на живот). Това би била добра договорка, тъй като месечната вноска ще е една и съща.

В никакъв случай обаче към този момент не е удачно да се теглят заеми за капризи.

Това не са целесъобразни неща при никакви пазарни обстановки - да се теглят заеми за скъпи първокласни уреди, телефони, тв приемници и почивки, камо ли при висока инфлация. Такива неща би трябвало да използват единствено хората, икономисали доста пари “, счита специалистът. Тошев предвижда, че за 2022 година инфлацията ще доближи и даже ще надвиши 20%.

Според него хората, които нямат положителни приходи, инфлацията ги касае дотолкоз, че би трябвало да си премислят фамилния бюджет, дали приходите ще им стигат да покриват всичките си разноски. „ За хората със спестявания е ненапълно по-сложно, тъй като там е вярно всеки да се стреми да отбрани парите си от инфлацията. Зависи обаче и какъв брой са ни заделените средства. Дали те стигат за инвестиция в парцел или да се вложат в някакъв различен актив, който би съхранил цената на средствата или пък са по-малки суми и би трябвало да се търси различен капиталов инструмент. В изискванията на неустановеност, каквато има в този момент, поради военния спор в Украйна е целесъобразно да имаме пари в наличност в банка.

Хубаво е заделената сума да е най-малко 5000 лв., а по-добре да са 15 000 - 20 000.

Така при положение, че останем без приходи за някакъв интервал от време ще имаме за увеличаващите се сметки за ток, отопление и другите разноски. Който няма спестявания, би трябвало да си управлява наличните пари по този начин, че да може да си покрива разноските за жилището и за храна “, поучава Тошев, написа " Сега ".

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР