Инфлационният натиск ще започне да намалява от следващата година, прогнозира

...
Инфлационният натиск ще започне да намалява от следващата година, прогнозира
Коментари Харесай

Даниел Лорер каза как инфлацията ще намалее догодина

Инфлационният напън ще стартира да понижава от идната година, предвижда пред Българска национална телевизия министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер. Той и екипът му са окуражени да върнат задграничните вложители посредством основаване на сигурна среда за бизнес, с ясни правила и опция за поддръжка на започващи компании посредством сливане на всички държавни финансови принадлежности.

Ако Европейската централна банка схване декларирания от Федералния запас на Съединени американски щати курс да вдигне лихвите и спре изкупването на държавен дълг, натискът на инфлацията в общността ще намалее, сподели Даниел Лорер.

" Така че като парична политика натискът за инфлация ще стартира да понижава от следващата година. Междувременно у нас ние нямаме тези лостове на деяние, тъй че можем да работим единствено и само с нашия бюджет, като фискални ограничения, с цел да подпомогнем най-слабите от българското общество и да облекчим удара на инфлацията от тях ", сподели Лорер.

За да се форсира темпа на стопанската система са нужни вложенията и новият министър е окуражени да ги обезпечи. " От 10 години насам задграничните вложения дефакто са пресъхнали. Затова аз смятам, че започвайки от идната година, променяйки имиджа на България на място, в което може да се работи без риск за собствеността, тези вложители още веднъж ще се появят и пожелаят да влагат. Имаме лист от тях за доста съществени числа. Много съществени числа, които просто чакат да видят една предвидима среда и една страна и администрация, която ги пресреща с отворени прегръдки ", съобщи Даниел Лорер.

Той изясни, по какъв начин ще си сътрудничат ведомствата в поддръжка на вложителите. " Българска организация за вложения намира евентуален вложител, който взема решение да влага в някоя от индустриалните зони, които са в Националната компания индустриални зони, която е в Министерството на индустрията. Двете организации се събират. Приготвят пакет и вложителят е добре пристигнал у нас ", изясни министърът на нововъведенията и растежа.

Предвижда се и сливане на финансовите инструментите в поддръжка на бизнеса. " Както Националния иновационен фонд, който оказва помощ на учените да създадат технолочиген трансфер на тяхната разработка в някакъв новак бизнес, по този начин и Фондът на фондовете, който предлага финансиране на стартъпи от друго равнище на напредък, по този начин и ББР, която към този момент предлага заеми на по-зрели бизнеси. Събираме тези принадлежности на едно място и рационализираме активността им, тъй че да има доста ясна верига кой и по кое време може да се финансира и от кой инструмент на страната ", разясни Лорер.

Образованието също би трябвало да проработи в поддръжка на новаторския бизнес. " Това значи университетски фрагменти на извънредно високо равнище - докторанти, професори в новите дисциплини, изкуствен интелект, дълбоки технологии, които да могат да захранят нашите стартъпи с задоволително равнище на познание, тъй че те да основават в действителност нововъведения на международно равнище. Иначе ще останем обслужваща стопанска система ", сподели още Даниел Лорер.

Новото министeрство ще работи и за вложения по линия на Зеления преход, във ВЕИ съоръжения, зелен водород, системи за предпазване на електричество и др.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР