Инфекцията от коронавирус COVID-19 оказва влияние върху функциите на мъжките

...
Инфекцията от коронавирус COVID-19 оказва влияние върху функциите на мъжките
Коментари Харесай

Учени: Има връзка между COVID-19 и мъжката фертилност

Инфекцията от ковид COVID-19 оказва въздействие върху функционалностите на мъжките полови жлези, гласи заключението на проучване, извършено от китайски учени, оповестено платформата medRxiv.
Авторите са сравнили равнището на хормоните на 81 пациенти в детеродна възраст с коронавирусна зараза с равнището на хормони при 100 здрави мъже в същия възрастов диапазон.
Изследването посочило, че при болните мъже равнището на лутеинизиращ хормон, който в мъжкия организъм подтиква производството на тестостерон, били доста по-високо. Съотношението сред равнището на тестостерона по отношение на лутеинизиращия хормон и съотношението на фоликулостимулиращя хормон по отношение на лутеинизиращия хормон, обаче, било мощно занижено.
Това проучване демонстрира за първи път директното въздействие на COVID-19 върху мъжките хормони. Необходимо е да се отдели по-голямо внимание върху действието на мъжките полови жлези на излекувани от коронавирусна зараза, изключително при мъже във фертилна възраст, се споделя в проучването.
Учените подчертават върху обстоятелството, че повече от половината болни пациенти са мъже в репродуктивна възраст, което постанова, откакто са оздравели, да се създадат спомагателни проучвания на функционалността на мъжките полови жлези, в това число и на качеството на семенната течност.
Допуска се, че действието на половите жлези на пациентите може да е било нарушено не от самия вирус, а от напрежението и кортикостероидната терапия.
В средата на март управляващите в провинция Хубей разгласиха отчет, в който експерти от центъра по репродуктивна медицина предизвестяват, че макар неналичието на директни доказателства, болестта може да повреди репродуктивната система при мъжете. Няколко часа по-късно отчетът беше свален от страницата на държавното управление на провинцията, напомня БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР