Инерком България на Гинка Върбакова (вляво) е създадена миналия септември

...
Инерком България на Гинка Върбакова (вляво) е създадена миналия септември
Коментари Харесай

КЗК започна да разглежда покупката на бизнеса на CEZ от Гинка Върбакова

" Инерком България " на Гинка Върбакова (вляво) е основана предишния септември с 50 хиляди лева капитал

© Георги Кожухаров Още по тематиката
" Инерком ": Напредваме със договорката за ЧЕЗ

Българската компания няма общо с настояването за по-високи цени на тока, а краткотрайната парламентарна комисия не реализира необикновен резултат
17 апр 2018
CEZ ще излезе на годишна облага от 389 млн. евро при продажба на българските активи

Компанията се надява да завоюва и арбитражното дело против България
21 мар 2018
" Инерком " подаде документи в Комисия за защита на конкуренцията за договорката с CEZ

Решението се чака до 25 работни дни
14 мар 2018 Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) най-сетне стартира да преглежда договорката за покупката на сдруженията на CEZ в България от компанията " Инерком " на Гинка Върбакова. Уведомлението за идната централизация беше подадено още през март, само че производството беше намерено едвам във вторник, 26 юни. По закон ведомството има пет седмици, с цел да се произнесе. Мнение би трябвало да даде и енергийния регулатор.

Според предварителния контракт " Инерком " има седем месеца да заплати, разгласих преди време от продавача. Така в случай че има договорка, тя евентуално ще е до септември. Съмненията и терзанията са, че дребна българска компания с бизнес от 50 млн. лева купува значим колос с доходи за над 1 милиарда лева

Цената не е оповестена обществено, само че е известно, че е от порядъка 320-360 млн. евро.

" Напредваме в договарянията с финансиращите институции. Вероятно това ще са 4-5 банки. Водещата е интернационална финансова институция, която не е показана в България, " сподели за " Капитал " Веселин Захариев от " Мейн кепитъл ", финансовият съветник на " Инерком ". Според изтекли документи от офертата на " Инерком " част от финансирането се очакваше да пристигна от Уникредит Булбанк, държавната ББР и ПИБ.

Пакет от компании

" Инерком България " възнамерява да придобие едноличен надзор върху предприятията на чешката CEZ в страната. Това включва електроразпределителното сдружение за Западна България " ЧЕЗ систематизиране ", както и сдруженията " ЧЕЗ електро ", ЧЕЗ трейд ", " ЧЕЗ България ", " ЧЕЗ осведомителни и информационни технологии ", " Фри енереджи проджект Орешец ", което държи фотоволтаичен парк, и " Бара груп ", която е притежател на незавършена централа на биомаса. Според уведомлението договорката не се чака да засегне конкуренцията на съответните пазари. Ограничено влияние би могло да има върху националния пазар на произвеждане и продажба на електрическа енергия на едро и на обвързвания с него пазар на търговия на електрическа енергия.

Самият покупател се занимава с създаване и употреба на фотоволтаични централи и произвеждане и продажба на електрическа енергия от такива централи. От " Инерком " желаят Комисия за защита на конкуренцията да позволи договорката, както и да постанови неотложно осъществяване. Неизвестно остава от кое място " Инерком " ще обезпечи личните средства за цената, както и за наложителното по-късно търгово предложение към дребните борсови акционери, които са от порядъка на 100 млн. евро.

Лятното решение на Комисия за защита на конкуренцията

Според Закона за защита на конкуренцията заинтересувани лица могат да показват мнения за резултата от концентрацията върху пазара през първата седмица от формиране на производството, а Комисия за защита на конкуренцията има 25 работни дни, с цел да излезе с решение по договорката. Законът обаче планува и опция за удължение на периода - както по искане на самите компании, по този начин и при нужда от даване на спомагателна информация. Отлагането на откриването на производството обаче би трябвало да значи, че комисията към този момент е изискала нужните разяснения и документи.

Комисия за защита на конкуренцията стартира да ползва тази процедура от началото на тази година, което забави много покупко-продажби, в това число и покупката на " Нова телевизия " от капиталовия фонд PPF Group на чешкия предприемач Петр Келнер. В същото време обаче производството по договорката, с която депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски продава половината от бизнеса си с печатни медии на локално сдружение на американската Nu Image, стартира на идващия ден след оповестяването на новината от двете страни. Отделно, както в тази ситуация с " Нова тв ", и при CEZ комисията може да стартира детайлно изследване, което да отнеме още месеци.

Във фокуса на Народното събрание

Продажбата на най-голямото електроразпределително сдружение в страната и въпросителните към финансирането на договорката и това кой действително стои зад българския покупател станаха причина за основаването на специфична анкетна комисия в Народното събрание. Проверката й обаче завърши без отговор на най-важните въпроси.

Междувременно депутатите гласоподаваха промени в Закона за енергетиката, които дадоха пълномощия на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) да се намесва в покупко-продажби като тази за CEZ. Текстовете плануват регулаторът да позволява дейности по предписание с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски сдружения, които са лицензирани за транспорт на електрическа енергия, топлинна сила и газ, както и да лишава лиценза на компания, която наруши тази наредба. Никъде обаче не се показва на каква база ще се прави преценката, което оставя отворена вратата за субективни решения и интервенция в бизнеса на частни сдружения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР