Индустрията за 70 млрд. долара, в която доминират най-вече американски

...
Индустрията за 70 млрд. долара, в която доминират най-вече американски
Коментари Харесай

САЩ опитали да провалят Резолюция на СЗО за насърчаване на естественото кърмене

Индустрията за 70 милиарда $, в която преобладават най-много американски и европейски компании, вижда спад в продажбите в по-стабилните стопански страни, a растеж се регистрира най-вече в пазарите на разиващите се страни.

© Sucheta Das Още по тематиката
Здравната промяна на ГЕРБ 3: застраховка над осигуровката

Промените на отрасловия министър в модела ще са ясни до септември. Другият споменаван вид е повече каси
9 юли 2018
Най-големият пенсионен фонд в света реализира най-голяма рентабилност за последните три години

Японският капиталов пенсионен фонд в Япония е постигнал възвращаемост от 6.9%
9 юли 2018
Вкусната биокозметика

Българската " Оренда груп " продава биокозметика с марката Wooden Spoon в над 30 страни по света
6 юли 2018
Българите посещават 11 пъти в месеца супермаркет и 7 пъти хипермаркет

През 2017 година 39% от оборота на огромните търговски вериги идва от промоциите, демонстрира изследване на Nielsen
13 юни 2018 Проучване на Lancet от 2016 година открива, че естественото кърмене би предотвратило 800 хиляди детски смъртни случая годишно по целия свят и хората ще спестят 300 милиарда $ .Очаквано една Резолюция за поощряване на естественото кърмене би трябвало да бъде посрещната позитивно и бързо да се утвърди от стотиците делегати, които се събраха тази пролет в Женева на конференцията на Световната здравна организация към Организация на обединените нации. Тя обаче провокира отрицателна реакция от страна на Съединени американски щати, които са си послужили със закани, с цел да попречат на приемането в първичния ѝ тип, написа New York Times.
Основаваща се на изследвания, събирани от години, Резолюцията потвърждава, че майчиното мляко е най-полезно за децата и страните би трябвало да лимитират оптимално достъпа до пазара на продуктите, които го заместват.

Какъв е казусът

Официалните американски органи по информация на медиата обаче поискали да се създадат ремонти върху документа, като да вземем за пример премахването на някои условия, съгласно които " държавните управления би трябвало да пазят, предлагат и поддържат естественото кърмене " и различен откъс, който приканва политиците да лимитират популяризирането на хранителни артикули, които съгласно доста експерти имат нездравословно влияние върху дребните деца.

След като настояванията им не били проети, те почнали да насочат закани, настояват дипломати и публични представители, взели участие в договарянията. Еквадор, която е основател на Резолюцията, първа се сблъскала с компликации. Американците били безапелационни: в случай че Еквадор откаже да изтегли резолюцията, Вашингтон ще предприеме неподходящи търговски ограничения и ще отдръпна военната си помощ от страната. Поставена в сходно състояние, страната бързо се съгласила.

Страхът от Съединени американски щати

" Шокирани сме, тъй като не разбираме по какъв начин може такова нищожно нещо като естественото кърмене да предизвика сходни закани ", изясняват пред New York Times публични представители на Еквадор, които поискали да останат анонимни заради боязън да не изгубят работата си.
Здравните покровители се пробвали да намерят поддръжка от други страни, само че най-малко десетина страни, множеството от които небогати страни в Африка и Латинска Америка, отказали, тъй като се опасяват от ответни ограничения, настояват пред медиата публични лица от Уругвай, Мексико и Съединени американски щати.

" Бяхме разочаровани и доста натъжени ", споделя Пати Рундал, шеф на английската адвокатска адвокатска фирма Baby Milk Action, която взе участие конференциите от края на 80-те години.

В последна сметка руснаците били тези, които показали документа и се застъпили за него, а Съединени американски щати не отправили директни закани към тях и по този начин огромна част от услията им срещу Резолюцията са останали несполучливи.

От американската администрация са отказали да отговорят на въпросите на New York Times с извинението, че нямат право да разискват " персонални дипломатически договаряния ". Здравният департамент, който е една от водещите институции, упорствала за осъществяването на ремонти в Резолюцията, изясни претекстовете си, само че отхвърли да е взела участие в заканите против Еквадор.
" Оригиналният вид на резолюцията изправя майките пред ненужни трудности, тъй като не можем да се съгласим, че всички дами са в положение да кърмят. Те би трябвало да имат избор и достъп до други възможности за здравето на своите бебета и да не им се лишава тази опция ", съобщи представител на здравното министерство в имейл.

Лобизъм или политическа линия?

Въпреки че лобисти от сектора за произвеждане на бебешки храни са участвали на срещата в Женева, здравни юристи споделят, че съгласно тях няма директно доказателство, че те са свързани с заплашителното поведение на Вашингтон.

Индустрията за 70 милиарда $, в която преобладават няколко американски и европейски компании, регистрира спад в продажбите в по-стабилните стопански страни, защото повече дами избират естественото кърмене. Малкият предстоящ растеж на продажбите от към 4% за 2018 година идва главно от пазарът в разрастващите се страни.

Базираната в Чикаго Abbott Laboratories, един от най-големите играчи на пазара на бебешки храни, е отказала коментар пред медиата. А основаният в Швейцария хранителен колос Nestlé, със обилни интервенции в Съединените щати, се дистанцира от заканите против Еквадор и споделя, че компанията ще продължи да поддържа интернационалния кодекс за маркетинг на заместители на майчиното мляко, който приканва държавните управления да контролират несъответствуващото поощряване на такива артикули и поощряване на кърменето.

Настоятелността на администрацията против Резолюцията за кърмене е впечатлила чиновниците в областта на опазването на здравето и задгранични дипломати, които я разказват като блестящо контрастираща на тази, водена от президентът Обама - в поддръжка на Световната здравна организация във връзка с естественото кърмене.
По време на дебатите някои американски делегати даже предложили Съединени американски щати да понижат своето финансово присъединяване към организацията. Вашингтон е най-големият спонсор на СЗО с 845 млн. $ или към 15% от бюджета й.

Случаят е следващият образец, в който администрацията на Съединени американски щати заобикаля здравни и публични проблеми.
Действията на делегацията в Женева в действителност са изцяло в сходство с политиката на Тръмп, написа New Yоrk Times.
И напомня, че в договарянията за предоговаряне на Северноамериканското съглашение за свободна търговия (NAFTA) американците са упорствали за ограничение на опциите да се слагат предупредителни надписи за нездравословни храни и питиета, съгласно проектопредложение, с което медиата разполага.
На същата среща на СЗО в Женева пък Съединени американски щати са съумели да отстранен и позиции в поддръжка на налозите за газирани питиета, от документ, който поучава страните да се борят с възходящите равнища на затлъстяване.

Илона Кикбъш, шеф на Глобалния здравен център в Института за интернационалните проучвания и развиване в Женева, заява, че съществува възходящ боязън, че администрацията на Тръмп може да аргументи трайни вреди на интернационалните здравни институции като СЗО, които са жизненоважни за задържането на епидемии като " Ебола " и за битка със закани като диабет и сърдечно-съдови болести в развиващия се свят.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР