Индустрията на белите якички е най-елитният вариант на ало-измамитеИма значителна

...
Индустрията на белите якички е най-елитният вариант на ало-измамитеИма значителна
Коментари Харесай

Жаждата за бързи печалби пука финансови балони

Индустрията на " белите якички " е най-елитният вид на ало-измамите Има забележителна ножица сред действителната стопанска система и това, което демонстрират пазарите, споделя Андрей Георгиев, шеф на " Финансова къща Логос-ТМ " АД 
 

- През предходната седмица бяха задържани шестима капиталови медиатори, упрекнати за измами, като сдружението им е работило на финансовите и финансовите пазари без лиценз. Каква е схемата, по която са подмамвали своите клиенти?

- Има цяла промишленост в света, която се занимава с сходна активност, като дават обещание на вложителите да влагат парите им в разнообразни видове скъпи бумаги, облигации, дериватити, бинарни варианти и други. Eдна от известните журналистки на  National Geographic  -  Мариана ван Зелер, направи филм за промишлеността на " белите якички ", която съставлява най-елитния вид на ало- измамите. Схемата се базира върху това, че компании " еднодневки " без лиценз и разрешителни правят инвестиционнно ходатайство. Това става посредством директни телефонни позвънявания или различен вид онлайн маркетинг към авансово определени и проучени таргет група хора, в това число по географски район, вяра, публични привички и така нататък Жертвите имат задоволително средства, по-висока просветеност и ценз от междинния, но  елементарно се подлъгват по обещаваните огромни облаги. Трябва да се има поради, че капиталовото ходатайство е доста характерна, мощно контролирана и професионална активност, в това число с вменени необятни условия за правата на вложителите. Лицензираните сдружения имат нужния капитал, екип, капиталови и други специалисти и съблюдават прецизно законодателството. Затова моята рекомендация е постоянно, когато някой ви се обади по телефона и предлага вложения във финансови принадлежности, за които твърди, че могат да донесат бърза и огромна облага, да бъдете нащрек.

Това 99% е операция

или, да си го кажем напряко - машинация. Комисията за финансов контрол от време на време осведоми на своята страница за сдружения, които нямат право да правят подобен вид покупко-продажби и се допуска, че злоупотребяват със средствата на вложителите. Миналата година да вземем за пример покупко-продажбите с т.нар бинарни варианти бяха неразрешени в съвсем целия Европейски Съюз, в това число и у нас.

- Как човек може да бъде уверен да даде парите си единствено на база на обещания по телефона?

- По света за тази промишленост работят големи колцентрове, допускам, че нашите псевдоинвестиционни медиатори също са работили с " отдели за продажби ". Хората са особено подготвени по какъв начин да заинтригуват клиента и да го " преследват " до момента в който " не влага ". Това е психолочическо манипулиране на индивида насреща - той да каже: да, имам средства, влагам. И оттова нататък се стартира - купете си акция Х, купете си акция У, доста скочи златото, има доста преференциални фючърси на нефт и така нататък След това клиентът заплаща, само че в никакъв случай не придобива скъпи бумаги, а парите му отиват в сметките на лъжеброкерите.

- Според инфорамцията, у нас потърпевшите са към 200 души, дори един от клиентите е вложил 1 млн. Вероятно има ужилени и в чужбина?  

- Предполагам, че действителният размер на жертвите е доста по-висок. Преди време у нас имаше и различен обществен скандал с израелски предприемач, който стравняваха с прототипа на Вълка от Уолстрлийт. Оказа се, че от България е управлявал компании, които са се свързвали с вложители от целия свят. Този вид машинация ще съществува

до момента в който хората не схванат, че няма безвъзмезден обяд

и всяко предложение за бърза и лесна облага или не е истина, или крие огромен риск.

- Освен у нас, през предходната седмица имаше огромен финансов скандал и в Германия - службата за финансов контрол Бафин изиска прокуратурата да проверява Грийнсил Банк АГ. Какво се случи там?

- Грийнсил капитал е австралийска компания, основана от човек с име в капиталовото банкиране - Лекс Грийнсил, който е бил шеф в супербанките Морган Стенли и Ситибанк. Тази компания има дъщерни сдружения, като главното е финтех. Започва като стартъп преди десетина години, базисният бизнес е финансовата интервенция факторинг. Какво е това? Ако аз съм финансовата компания, клиентите ми са реализатор и подизпълнител на някаква активност. Подизпълнителят е направил работа за изпълнителя, който има да вземем за пример 60 дни период, с цел да му заплати. Аз влизам като медиатор сред тях и споделям - аз през днешния ден заплащам на подизпълнителя, като му икономисвам тези 60 дни очакване, а той ми заплаща някакъв % заплащане. След 60 дни си взимам парите от изпълнителя - най-често огромна и реномирана компания, на която вярвам. Така и трите страни са удовлетворени, бизнес схемата е устойчива, " самун има за всички ". Грийнсил вкарва цифровизация, което е хубаво, тъй като всичко става доста бързо. Той стартира да секюритизира вземанията по покупко-продажбите и с цел да може тези заеми, които на процедура не са обезпечени, да ги демонстрира в своите доклади като безрискови, ги застрахова в огромни компании. По същия метод секюритизираните вземания по парцели в рецесията 2008-2009 бяха застраховани от AIG, която трябваше да бъде избавена от американското държавно управление в последна сметка. Бизнесът на Грийнсил се усилва стремително. Основният проблем идва от това, че те имат 1 единица капитал, всичко друго до 100-200-300 единици са привлечени средства на база на това, че непрекъснато продават бъдещите си вземания, които са етикирани като застраховани и безрискови. И в един миг, в който застрахователят Х отхвърля да му прави застраховката, а банката У стартира да се съмнява и му стопира парите,

цялата скица става мъчно управляема

Освен това се оказва, че  една огромна част от паричните средства са отивали за подкрепяне на известното индийско семейство Гупта, които имат огромен холдинг с добивни компании. Твърди се, че множеството от вземанията, давани като заеми на големите им компании, са били мъчно събираеми. Друга огромна част от активите на финтех компанията пък са били за покупка на свръхлуксозни артикули - самолети и така нататък Имало е и мощно политическо лобиране, цитират се имена като това на някогашния английски министър председател Дейвид Камерън /2010-2016/. През последните 6-9 месеца е било ясно какво се случва и по тази причина мъчно са се намирали пари, с цел да се дават нови заеми. Наложило се е да се търсят незабавно вложители, имало е обиколки и срещи в ОАЕ и на други места на доста високо равнище, с цел да се промотира бизнесът и да се намерят свежи запаси. Но като е станало ясно, че такива няма, първо застрахователят е отказал да застрахова този артикул, след това банката, в която са били средствата - " Креди Суиз ", блокира сметките. В групата на финтех кредитната компанията е имало и закупена преди време банка в Германия - Грийнсил Банк АГ, и разумно тя изгърмява. В медиите имаше изявления, че много немски провинции са имали влогове в нея. Това е втори сходен случай в Германия в границите на половин година. Нещо сходно се случи с друга финтех компания - платежната институция Wirecard, която също банкрутира. Оказа се, че повече от 5-6 година тази компания за картови и други разплащания не е показвала действителни цифри в докладите си и не се е развивала стабилно, а е привличала от ден на ден и повече средства по същия метод като Грийнсил. Тя също изгърмя и от милиардна компания се срина на борсата до центове. Германската банка, която бе закупена от Wirecard, също банкрутира. Така че за по-малко от година две относително дребни немски банки банкрутират. Естествено, немският контрол открива общи черти в тези банкрути.

- Прави усещане, че и двата случая са свързани с финтех. Дали казусът не е в това, че този тип компании не са задоволително контролирани, както постоянно се разяснява? Явно се надуват балони с малко личен капитал и доста привлечени заемни средства, които елементарно могат да се спукат.

- Да, старт ъп бизнесът по формулировка е рисков. Причините са сложни. Финтех промишлеността доста бързо се развива. Тя несъмнено е потребна и предлага нововъведения - бързи, новаторски и цифрови процеси. Но това бързо развиване, гоненето на напредък непременно носи опасности. Те се видяха и в Wirecard, и в Грийнсил. Там непрекъснато се е привличал капитал, с цел да може да пораства компанията, а в това време не е имало задоволително доходи.В началото на седмицата се случи нещо сходно и с различен вид бизнес. Голям интернационален хеджфонд - Архегос кепитъл мениджмънт /Archegos Capital management/, банкрутира в понеделник. И още веднъж се заприказва за големи загуби в европейски банки, които са го поддържали и кредитирали. Основата на неговия крах е в това, че при рискови позиции в размер на 50 милиарда, действително той е имал 1 милиарда капитал, а всичко останало е било " левиридж " - непознати привлечени средства. Хедж фондовете вършат залози, като влагат в една или друга компаня. Архегос е бил с огромни и доста съсредоточени залози в азиатски новаторски компании. И когато техните акции стартират да падат с 10-15-20%, той не може да отговори с нов капитал. Тогава всичко потегля като лавина. Може би прекомерно огромният напредък, прекомерно малко личен капитал, а прекалено много заемен и това, примесено с недобри практики на ръководство на активите, докарва до такива случаи, в които най-после сметката заплащат вложителите.

- За малко време имаме най-малко 3 фрапиращи случая на спукани балони. Това наклонност ли е? За какво би трябвало да се внимава?

- Много вложители, в това число и ръководители на огромни банкови и капиталови структури, разясняват въпроса - дали не следим забележителна разлика сред действителното положение на стопанската система и цената, на която тържищата правят оценка разнообразни компании? Има и други образци, които демонстрират, че е налице едно " прегаряне ", изключително в така наречен софтуерни компании. Например това, което се случи с Game Stop - дребните вложители от Robinhood, а евентуално и от други платформи за търговия, взеха решение, че би трябвало да качат цената на акциите, с цел да попречат на хедж фондовете да продават на късо. И бяхме очевидци на нереални придвижвания в десетки и стотици проценти за ден в цените на акциите на тази компания. Това демонстрира, че от една страна има налице огромна " демократизация " на комерсиалните площадки за физически лица през разнообразни " нови " брокери от вида на Robinhood, а от друга - не доста положително познаване на пазарите и липса на професионално отношение.Не е обикновено при тази обстановка сега да имаме компании, които вършат скокове от 200-300% в цените на акциите. Да, има новаторски компании, които фактически вкарват нови бизнес модели или разчупват до момента одобрени бизнеси - да вземем за пример Airbnb, Zoom, Spotify, Tesla, Limonade и други Но е реалност, че има забележителна ножица  сред действителната стопанска система и това, което ни демонстрират пазарите. Както се споделя в един прочут остарял откъс - " през днешния ден всеки знае цената на всичко, само че не и същинската стойност ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР