Индустриалните свиневъди в България, които отглеждат около 1 млн. прасета

...
Индустриалните свиневъди в България, които отглеждат около 1 млн. прасета
Коментари Харесай

Отглеждането на повече от 5 прасета се води нелегален бизнес, гласи законът

Индустриалните свиневъди в България, които отглеждат към 1 млн. свине годишно , приканиха за оповестяване на бедствено състояние в цялата страна и предприемане на всички наложителни ограничения против разпространяването на африканската чума по свинете.
 
Те се оповестиха за съблюдаване на законите и срещу митингите на притежатели на свине от по този начин наречения " заден двор ", които развиват незаконен бизнес с развъждането и размножаването на повече от 5 свине , и без наложителната регистрация. Един от огромните производители на свинско месо, притежателят на комплекса в Голямо Враново Вихрен Димитров упрекна държавното управление, че е бездействало в продължение на една година, вместо да се оправи с прасетата в задните дворове.

Мерките за справяне с чумата по свинете са интернационалните и в случай че не бъдат приложени, страната ни ще остане изолирана от обмена на артикули от свинско месо. С този мотив Цветан Илиев от Асоциацията на индустриалните свиневъди поддържа дейностите на държавното управление досега. Той обясни и позицията на неговата и още няколко организации против митингите на хората, отглеждащи свине в задните си дворове.
 
Според българското законодателство броят на прасетата не може да надвишава 5 , неразрешен е разплодът и развъждането на свине-майки.

" Повечето случаи на регистрани болести на чума в задните дворове са по 10, 15, 20, 30 броя животни. Тази численост на развъждане на животни не се гледа за облекчаване на персонални потребности, а със стопанска цел - стоката да бъде продадена и да бъде осъществен някакъв приход. Това е тип незаконен бизнес и незаконен занаят ", разяснява Цветан Илиев.-->

Изпълнителният шеф на свинекомплекс в Голямо Враново, където от четвъртък стартира евтанизирането на свине, укори държавното управление, че не е подхванало в точния момент ограничения да се оправи с развъждането на прасета в задните дворове . Вихрен Димитров уточни като погрешно изказванието, че в един огромен обект би трябвало да бъдат умъртвени всички свине.
 
 Вихрен Димитров БГНЕС

" Европейската инструкция и нашата разпоредба позволява дерогации (бел. ред. - от юрисдикцията, това значи отчасти анулиране на даден закон или правна норма). Ние непрекъснато пращаме проби. След първите няколко позитивни такива отпреди седмица, всички други са негативни. Като има здрави животни, би трябвало да бъде направено всичко допустимо те са се спасят ", счита Димитров.

 Към позицията на индустриалните свиневъди се причислиха от Асоциацията на земеделските производители, Асоциацията на зърнопроизводителите, Асоциацията на месопреработвателите.  
 

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР