Индонезийската рупия падна до най-ниското си ниво срещу долара от

...
Индонезийската рупия падна до най-ниското си ниво срещу долара от
Коментари Харесай

Валутата на най-голямата икономика в югоизточна Азия се срина

Индонезийската рупия падна до най-ниското си равнище против $ от повече от 20 години насам, карайки централната банка да се откри, предава CNBC. Валутата се търгуваше за 14,777 против $ в понеделник, 8,93 % спад от началото на годината.

През 2018 година индонезийската рупия бе измежду най-лошо представящите се валути в района. Анализаторите отдават срутва ѝ с огромни недостиг по настоящата сметка и следствията от рецесията в Турция, която засегна разрастващите се пазари. Сред другите аргументи са огромното количество дълг, притежавано от непознати лица, както и високото равнище на отговорностите на фирмите в щатски долари, споделя Вишну Варатан от Mizuho Bank.

41 % от дълга на Индонезия, най-голямата стопанска система в Югоизточна Азия, е в задгранична валута, демонстрират данни на Moody`s. Ако рупията поевтинее още, този дълг ще бъде по-скъп за покриване.

" Ако кредитният спред се увеличи още поради рисковете за разрастващите се пазари, а петролът продължи да нараства поради глобите против Иран, рискът от постигане на 15 000 за $ е напълно действителен ", съобщи още той. Когато цените на петрола порастват, сметката за вноса се усилва.

Централната банка предприе няколко хода, с цел да поддържа валутата. От май насам увеличи лихвите четири пъти и стартира да употребява запасите си от задгранична валута, с цел да купува рупии.

Правителството наложи и ограничавания за вноса, които би трябвало да задържат недостига по настоящата сметка, който мери потока на артикули, услуги и вложения от и към страната. По-малкият импорт понижава и потребността за продажбата на рупии. Дефицитът доближи $2 милиарда през юли. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР