Индонезия ще си има нова столица: Нусантара. Тя ще бъде

...
Индонезия ще си има нова столица: Нусантара. Тя ще бъде
Коментари Харесай

Град на суперлативите: какво се знае за бъдещата столица на Индонезия


Индонезия ще си има нова столица: Нусантара. Тя ще бъде най-зеленият и резистентен град в света и ще предлага на жителите си изключителни улеснения за напредване. Какво още се знае за амбициозния план?

Titik Nol в превод значи " кота нула ": по време на церемонията за полагане на главен камък

Нусантара, както ще се назовава новата столица на Индонезия, значи „ архипелаг ", защото Индонезия съставлява голям архипелаг със 17 000 острова. Засега строителството не е почнало - подготвена е единствено емблемата, пред която мнозина се снимат на драго сърце.

За задачата на първо време в Източен Калимантан, както се споделя индонезийската част на големия остров Борнео, би трябвало да бъдат изсечени голям брой дървета. Но по-късно ще се извърши и залесяване - 75 % от територията на града с повърхност от 256 000 хектара ще бъдат зелени. Тъй като огромната цел е Нусантара да стане най-зеленият и най-устойчивият град в света.

По-далеч от чудовището Джакарта
Редакцията предлага
Седалището на държавното управление ще бъде изнесено от. Някои елементи от сегашната столица потъват с до 25 см годишно в блатистата почва и под личната си тежест.

Мандатът на изтича през 2024-а година и доста би желал да бъде запомнен и с това, че е осъществил съществуващата от десетилетия концепция за нова столица.

Както изяснява шефът на връзките на новия план Сидик Прамоно, в подготвителната фаза напъните са съсредоточени върху нужната инфраструктура за логистиката, а напълно скоро ще бъде поставено и началото на строителството. Паралелно се гради язовир, на който ще се разчита за водоснабдяването. То е извънредно значимо - изключително на фона на дефицита на вода в Джакарта, където нелегалото черпене на вода е причина за по-нататъшното поглъщане на града.

Какво ще стане с природата?

Язовирът би трябвало да е подготвен до края на 2023-а година, редом ще се прави залесяването, в границите на което единствено тази година ще бъдат отгледани два милиона фиданки, които по-късно ще бъдат засадени на територията на града.

Прамоно споделя, че част от строителството ще се финансира от бюджета, само че на тези разноски се гледа като на инвестиция, която може да привличе други вложения при избрани рамкови условия.

За мнозина това несъмнено е многообещаваща инвестиция в бъдещето, само че други са загрижени - като Ибу Рение от фондацията „ Orang Utan International ", която от десетилетия работи в тази част на Борнео. Рение е уверена, че преместването на столицата безусловно ще се отрази на, изключително на орангутаните и на другите диви животни.

Президентът на Индонезия Джоко Видодо приветства гостите на церемонията в провинция Източен Калимантан

Защото даже Нусантара да стане, там няма да порастват дърветата, от които имат потребност. А и би трябвало наложително да има екипи, които да се грижат за животните. „ Градът е обвързван с природата, той желае да отбрани животните и естествените запаси - по тази причина орангутаните и другите животни по никакъв метод не би трябвало да бъдат застрашени. "

За 10 минути до крайната цел

Освен другите си достолепия, Нусантара би трябвало да има и още едно - всички поданици да могат да стигат до крайната си цел за пет до 10 минути. Ще рече, че работното място, учебното заведение, супермаркетът или лекарят би трябвало да са налични с колело или пешком. „ Опитваме се да организираме строителството по този начин, че публичният превоз да покрива всичко ", изяснява архитектката Дия Фатма.

Нусантара би трябвало да е подготвена до 2045-а година. Тогава два милиона души ще се снабдят с ново местопребиваване - в най-зеления град на света.

Още по тематиката вижте тук:
Мъжът, който три десетилетия скрито сади дръвчета
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР